Živá Fuga v Elledanse

Štyria tanečníci, štyri tanečné rukopisy, štyri príbehy… Súčasný tanec, hip-hop a rock tvoria nový pôvodný projekt v produkcii bratislavského divadla Elledanse s názvom Fuga.

02.02.2013 16:00
elldance Foto:
Predstavenie Fuga divadlo Elledanse prvýkrát uviedlo ešte v decembri, verejnú premiéru malo až teraz.
debata

Začiatky spolupráce hudobnej skupiny Med a choreografky Lucie Holinovej siahajú do konca 90. rokov. Fuga je voľným pokračovaním predstavenia Škára, ktoré choreografka vytvorila so skupinou Med pred dvanástimi rokmi. Aj tentoraz v predstavení zaznejú pre kapelu charakteristické „bratislavské pesničky“. Už takmer kultová kapela spieva o dávnom mori, Petržalke, trolejbusoch a príbehoch, ktoré tvoria poéziu hlavného mesta (kapela Med, hoci patrí k výrazným zjavom slovenskej hudby, vydáva svoj debutový album až teraz, po štrnástich rokoch.)

Poézia každodennosti, správanie ľudí v súkromí a na verejnosti je témou pre jednotlivé tanečné obrazy, v ktorých sa striedajú sóla, duetá, triá a spoločné variácie. Scénu v úvode zahaľuje rozoberateľná opona, z ktorej tanečníci postupne odoberajú jednotlivé diely a vytvárajú tak výrezy – akési okná pre svoje mikropríbehy. Komornú atmosféru sofistikovane dotvára svetelný dizajn.

Lucia Holinová uvádza svoj nový projekt po dlhšej pauze – a to neokázalo, s triezvym pohľadom na tanec a témy, ktoré chce obsiahnuť. Vytvára mozaiku príbehov štyroch interpretov na základe rozohratia ich vlastných príbehov a spôsobom jedinečným pre každého z nich. Využíva pritom rôznorodosť ich temperamentov, fyziognómie a prejavu. V úsilí vyhnúť sa pohybovým stereotypom hľadá spolu s tanečníkmi nové, neošúchané možnosti pohybu, narába vo veľkej miere s civilným pohybom a pravdivým gestom.

Dôkazom je drsno-jemné dueto (Ferienčíková, Piovarči) alebo sugestívne a emocionálne trio (Ferienčíková, Nezvalová, Piovarči), plné prekvapujúcich pohybových nuáns. Novým a osviežujúcim prvkom je postava hiphopera (Janík). Jeho výbušný a zároveň nedbalo pôsobiaci prejav, odlišné princípy pohybu a tanečný nadhľad príjemne narúšajú technickú precíznosť ostatných interpretov. Skúmanie nekontrolovanej, uvoľnenej, spontánnej reči našich tiel končí sondou do súkromia tanečníkov. V poslednom obraze sa na zadnom horizonte premietne izba každého z nich, v jej priestore tancujú svoje sóla.

Pôvodný tanečný projekt nie je prelomom na súčasnej tanečnej scéne, no z hľadiska témy, hudby a prístupu k tancu priniesol nový pohľad na tému, ktorá je ešte vždy aktuálna.

Fuga / réžia a choreografi­a: Lucia Holinová / tanec a choreografia: Soňa Ferienčíková, Michaela Nezvalová, Radoslav Piovarči, Miro Janík / hudba: skupina MED / koncept: Lucia Holinová, Vladimír Holina / scéna: Vladimír Holina / kostýmy: Alena Kobielska / svetelný dizajn: Ints Plavnieks / produkcia: Anna Luptáková/ verejná premiéra 26. 1. 2013, Elledanse

debata chyba