Sumako Koseki originálne spája butó s moderným tancom

Pohybuje sa medzi Japonskom a Francúzskom. Tanečnica a choreografka Sumako Koseki sa venuje vlastnej tvorbe a vyučuje základy tanca butó v mnohých európskych krajinách. Momentálne je v Bratislave, kde zasväcuje do tajov tohto tanca prostredníctvom workshopov poslucháčov Vysokej školy múzických umení.

06.02.2013 07:00
sumako Foto:
Sumako Koseki uvedie v bratislavskom Divadle elledanse predstavenie Prášok a zlato.
debata

„Butó sa často považuje za tanec duchov, za niečo desivé. Ale v skutočnosti je butó o hľadaní svetla v tme. Pointou je, že svetlo možno vidieť oveľa intenzívnejšie v tme. A tento aspekt sa spája s mojím predstavením Prášok a zlato,“ uviedla Sumako Koseki. Študovala tradičné japonské umenie a butó pod vedením veľkých japonských majstrov. Do svojej tvorby zapája prvky samurajských bojových umení aj moderného tanca, ktorému sa venovala pri spolupráci so súčasnými európskymi choreografmi. Prepojením tradičného tanca butó a najrozmanitejších vplyvov súčasného tanca dospela k originálnemu prejavu.

V nedeľu sa s predstavením Prášok a zlato predstaví v bratislavskom Divadle elledanse. Objavuje sa v ňom v dvoch podobách – v podobe zlata a v podobe prášku. Zlato je obrazom silnej túžby, prekrývajúcej sa s obrazom bohatstva. Pohybom stvárňuje Sumako Koseki mýtické postavy, symbolizujúce moc a zlato. Nečakane preruší tanec zlatej ženy jemný prášok, vznášajúci sa ako sneh či padajúce okvetné lístky kvetov. Telo tanečníčky sa postupne akoby rozpadá. Zlatý kozmos mizne v hmle a mení sa na tisíce kúskov prášku. Sumako Koseki tancuje vo svete prášku a odkrýva ďalšie vrstvy tanca butó. Predstavenie spája aj so šamanistickým vnímaním sveta. Zároveň skúma energiu ľudského vnútra a odkrýva pritom sny, spomienky a kolektívnu pamäť ľudstva.

debata chyba