Maďarič: Výdavky na Danubianu brzdia Kunsthalle

Projekt Kunsthalle v Bratislave úzko súvisí s múzeom moderného umenia Danubiana pri vodnom diele v bratislavskom Čunove. "Ešte za môjho predchodcu boli do Danubiany priamo poukázané veľké finančné prostriedky na jej rozšírenie. Súčasné ministerstvo sa tak stalo spoluvlastníkom Danubiany, čím vznikol obrovský finančný záväzok jej každoročného financovania," konštatoval pre agentúru SITA minister kultúry Marek Maďarič.

16.02.2013 16:00
Marek Maďarič Foto:
Minister kultúry Marek Maďarič
debata (3)

Takýto záväzok znižuje finančné možnosti rezortu kultúry vstupovať do ďalších podobných projektov. Pritom, ako upozorňuje Maďarič, podarilo sa mu dohodnúť so spoluvlastníkom Danubiany Gerardom H. Meulensteenom to, že ministerstvo kultúry nemuselo vlani a rovnako ani tento rok dávať peniaze na prevádzku galérie. „Ale už od roku 2014 nás v tomto smere s najväčšou pravdepodobnosťou čakajú nemalé výdavky,“ dodal minister.

Minister tvrdí, že tak ako mnohí výtvarníci, aj on od začiatku upozorňoval na to, že týmto záväzkom sa výrazne znížia možnosti na podporu ďalších podobných inštitúcií, ako je napríklad Kunsthalle či po slovensky Dom umenia. Myslí si, že sídlom Kunsthalle by mal byť Dom umenia na Námestí SNP v Bratislave. Preto inicioval rokovania s primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom a predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Pavlom Frešom.

O pláne zriadiť v bratislavskom Dome umenia tzv. Kunsthalle, teda priestor určený na dočasnú prezentáciu súčasného umenia, ďalej diskutuje pracovná skupina zložená zo zástupcov všetkých troch strán.

Maďarič sa zároveň dohodol s Národným osvetovým centrom (NOC), že v uvoľnenom prízemí Domu umenia, kde v minulosti sídlila predajňa mobilného operátora, vznikne v réžii NOC a pod dohľadom mladých výtvarníkov a kurátorov priestor pre súčasné výtvarné umenie. „S tým, že ak budú na to finančné možnosti, tak sa to potom samozrejme rozšíri, respektíve sa vo výstavných priestoroch v Dome umenia zriadi samostatná inštitúcia,“ konštatoval Maďarič. Doplnil, že v súčasnej ekonomickej kríze to nebude jednoduché a ani rýchle.

3 debata chyba