Českú inscenáciu roka vytvorili Slováci

Českou divadelnou inscenáciou roka sa v nedeľu stalo predstavenie Dejvického divadla Ucpanej systém. Poviedky Irvina Welsha z knihy Acid House pre divadlo adaptoval slovenský dramaturg Daniel Majling a hru, ktorá získala Cenu Alfréda Radoka za inscenáciu roka 2012, režíroval takisto slovenský režisér Michal Vajdička.

04.03.2013 18:05
dejvicke divadlo Foto:
Ivan Trojan v inscenácii Ucpanej systém.
debata (1)

„Najsprostejšia inscenácia Dejvického divadla, najbizarnejšie znázornenie Boha, najzábavnejší obraz ľudskej bezprizornosti. Tým všetkým je divadelná adaptácia poviedkovej knihy Acid House,“ hodnotili Ucpanej systém v recenzii české Hospodářské noviny. „V krčme na predmestí sa stretávajú chlapíci, ktorí nevedia, čo so životom. Zabíjajú čas kecaním, pitím, ,pichaním' a tiež majú ,fočusový' tím a svojho trénera, čo je zároveň krčmár a foter jedného z nich. Na prvý pohľad to vyzerá ako groteskne nadsadená vzorka sociálne vylúčenej lokality, ale vzápätí si uvedomíme, že ide možno o výstižný a napriek všetkým šialenostiam aj pomerne realistický obraz súčasného ľudstva,“ dodávajú Hospodářské noviny o inscenácii, ktorej scénografom je takisto Slovák Pavol Andraško a hudbu k nej vytvoril Marián Čekovský.

Vďaka inscenácii sa z Ceny Alfréda Radoka tešil aj protagonista Ucpaného systému Ivan Trojan, ktorý v hre stvárnil Boha. „Ivan Trojan je nielen sarkastickým glosátorom všetkého diania, ale predovšetkým dotvára dokonalý obraz vyprázdneného sveta. Zásadne tak prispieva k zvýrazneniu témy inscenácie, ktorá je zábavná aj depresívna, kde za smiechom vzápätí mrazí,“ píše sa vo vyjadrení odbornej poroty.

Ceny Alfréda Radoka organizuje časopis Svět a divadlo a rozhodujú o nich divadelní kritici. Tento rok ich hlasovalo 78 a Dejvickému divadlu prisúdili aj ďalšie dve ceny – stalo sa divadlom roka a získalo aj cenu za najlepšiu prvýkrát uvedenú českú hru – Briana Miroslava Krobota. Z ceny za ženský herecký výkon sa tešila Ivana Hloužková, ktorá v inscenácii Tichý Tarzan divadla Husa na provázku v Brne stvárnila známeho fotografa Miroslava Tichého.

Talentom roka sa stal slovenský herec a režisér usadený v Prahe Braňo Holiček, ktorý pôsobí v divadle Ypsilon a slovenskí diváci ho poznajú aj ako detského herca z rozprávky Sokoliar Tomáš.

Českú inscenáciu roka, ktorá je plná vulgarizmov a divadlo preto upozorňuje, že nie je vhodná pre deti do 15 rokov a divákov precitlivených na tento spôsob vyjadrovania, uvedú aj na Slovensku. Na doskách bratislavského Mestského divadla P. O. Hviezdoslava sa s ňou Dejvické divadlo predstaví 26. marca.

1 debata chyba