Rankov prepísal nestráviteľné dejiny do stráviteľného príbehu

Pavol Rankov žne so svojím najnovším románom úspechy. Za knihu Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) dostal minulý rok Cenu Európskej únie za literatúru aj Cenu Nadácie Tatra banky za umenie. V sobotu a v nedeľu bude mať v Štúdiu SND premiéru rovnomenná hra.

25.03.2010 17:15
Soňa Norisová a Robert Roth ako Mária a Peter v... Foto:
Soňa Norisová a Robert Roth ako Mária a Peter v dramatizácii románu Pavla Rankova.
debata

Príbeh románu hovorí o troch kamarátoch, jednej láske a tridsiatich rokoch slovenskej histórie. Román sa začína prvý školský deň v roku 1938 na kúpalisku v Leviciach. Od toho dňa priatelia bojujú o lásku krásnej Márie. Peter sa považuje pôvodom za Maďara, Ján za Čecha a Gabriel nezaprie svoj židovský pôvod. Ani obdobie, ani národnosť a vierovyznanie, dokonca ani láska k jednej žene nezničili ich priateľstvo. Čitatelia a teraz aj diváci môžu sledovať ich súboj až do nešťastného roku 1968.

V SND inscenáciu režíruje držiteľ ocenenia Dosky Kamil Žiška. Spolu so Šárkou Ondrišovou získal prestížnu divadelnú cenu v roku 2007 za najlepšiu réžiu inscenácie Canto Hondo. „Čítalo sa mi to veľmi ľahko, strany len tak plynuli. Neskúmal som, prečo to tak je, ale keď som o tom začal rozmýšľať, prišiel som na to, že sú to príbehy, že sú to také správy o tej dobe, nie je tam veľa psychologických ponorov,“ povedal režisér, ktorý do hry obsadil hercov z mladšej generácie Soňu Norisovú v alternácii s Monikou Hilmerovou, Roberta Rotha, Alexandra Bártu a Tomáša Gála.

„Najkrajšie na tom románe je, že Rankov dobu nehodnotí, nestráviteľné dejiny prepísal do stráviteľného príbehu,“ hovorí Žiška vo videorozhovore na webstránke SND. Ocenil tiež, že postavy ukazuje autor v kontextoch, v banálnych situáciách, na ktorých sa dá ľahko pochopiť, ako sa v tom období žilo.

„Dať dohromady dvesto ľudí, ktorí by v tom istom čase a na tom istom mieste čítali ten istý román, je nemožné. Preto je pre autora prózy divadlo masové médium. Práve tým je divadlo pre mňa fascinujúce, jednotlivci v publiku zažívajú rovnaké emócie, v tej istej chvíli sa rozosmejú, dokonca sa ako davová nákaza šíri aj očakávanie,“ povedal Pavol Rankov, ktorý sa postaral aj o dramatizáciu románu.

debata chyba