Stáť na vrchole hory s Cruisom - tak som si vysníval prácu režiséra

Zem, ako ju poznáme, už neexistuje. Posledné zvyšky obyvateľov žijú na vesmírnej stanici. Na planéte zostalo len pár "opravárov“. Noci trávia v luxusnom nebeskom príbytku a cez deň sa spúšťajú na zem, aby v ruinách planéty opravovali a chránili pred votrelcami stroje, ktoré na Zemi hliadkujú a zabezpečujú odčerpávanie prírodných zdrojov pre potreby ľudstva. Ale všetko je inak, než sa na prvý pohľad zdá...

17.04.2013 16:00
Herec Tom Cruise a režisér Joseph Kosinski pri... Foto:
Herec Tom Cruise a režisér Joseph Kosinski pri nakrúcaní filmu Nevedomí.
debata

Film Nevedomí, v ktorom hlavné úlohy stvárnili Tom Cruise a ukrajinská herečka Olga Kurylenko, má ambíciu stať sa udalosťou roka v rámci sci-fi žánru. Joseph Kosinski – režisér novinky, ktorú vybraným médiám predstavili hollywoodski tvorcovia vo Viedni, mal od počiatku v hlave myšlienku nakrútiť science-fiction trochu inak. "Dávnejšie som si uvedomil, že väčšina sci-fi filmov, ktoré som videl, bola temná. Chýbal mi príbeh odohrávajúci sa na dennom svetle. Vedel som, že verziu budúcnosti môžem ukázať inak, než sú diváci a fanúšikovia tohto žánru zvyknutí,“ uviedol pre Pravdu na viedenskej tlačovej konferencii.

Jeho túžba vniesť do postapokalyptického sveta trošku svetla si vybrala obeť v podobe čoraz populárnejšieho 3D formátu. Kosinski ho dobrovoľne oželel. "Dôvodom bol práve jas obrazu. V 3D nedokážete zachytiť jas tak ako pri 2D a vizuálna stránka filmu bola pre mňa nesmierne dôležitá. 3D by Nevedomých ochudobnilo,“ vysvetlil.

Divákov môžete stále prekvapovať

Joseph Kosinski má za sebou kasovo úspešný film Tron: Dedičstvo. Uvedomuje si, že aj vďaka nemu mohol nakrútiť Nevedomých a získať do projektu hviezdneho Toma Cruisa. "Ročne vznikajú tisíce scenárov, ale filmy sa točia najmä podľa tých, ktoré sú roky majetkom štúdií. Alebo vznikajú pokračovania kinohitov. Na dnešnej práci filmárov je najťažšie dostať súhlas od filmového štúdia na pôvodný scenár. Ak by som nemal za sebou prácu na Trone, nemyslím, že by mi dali toľko dôvery,“ vysvetlil.

Už druhý film ukazuje Kosinského ako zaujímavého a nápaditého režiséra v spomenutom žánri science-fiction. "Keď som dospieval, kinám vládli Star Wars, E. T. Mimozemšťan, Návrat do budúcnosti. Prebudili vo mne lásku k sci-fi,“ komentoval režisér. "Vedecko-fantastický žáner ponúka schopnosť rozprávať príbehy novými spôsobmi. Divákov môžete neustále prekvapovať, pôsobiť na ich vizuálne vnímanie, prinútiť ich rozmýšľať. Je to žáner bez hraníc,“ pokračoval.

Pozeráte na našu planétu

Vizuálna stránka jeho druhého počinu Nevedomí je naozaj výnimočná a veľké plátno jej pristane. Väčšinu scenérií (samozrejme, bez ruín budov) pritom nájdete na našej planéte. Dokonca aj zábery oblakov, medzi ktorými vytŕča futuristický dom stojaci na železnej konštrukcii, sú skutočné. Kosinski využil obrazy, ktoré zhotovil na vrchole sopky na Havaji. „Nakrúcali sme v New Yorku, Louisiane, Kalifornii a mesiac na Islande. Film Nevedomí vznikal najmä v exteriéroch. Stáť na vrchole hory uprostred Islandu s Tomom Cruisom po boku, priletieť na nakrúcanie helikoptérou – tak som si vždy predstavoval prácu režiséra,“ zavtipkoval.

Pri tvorbe snímky Nevedomí konzultoval dôležité prvky filmu s tímom vedcov. "Preberali sme vizuálne detaily, ktoré som považoval za kľúčové. Zničenie Mesiaca, jeho podoba po deštrukcii, čo by zmeny gravitácie a zničenie Mesiaca spravili s prostredím na našej planéte,“ vymenoval zanietený tvorca.

Nadšenie a úľavu vraj pocítil Kosinski v momente, keď účasť v projekte potvrdil spomenutý Cruise a Morgan Freeman. "Obaja sú ikony, výnimoční herci. Momenty, keď sú na plátne spolu, patria k mojim najobľúbenejším,“ uviedol.

Pre dej filmu je však mimoriadne dôležitá aj ženská hrdinka v podaní Olgy Kurylenko. Ukrajinka dostala rolu, pričom na kastingu sa zúčastnili aj hviezdy ako Noomi Rapace či Olivia Wilde.

"Rozhodla chémia medzi ňou a Tomom,“ prezradil Kosinski, prečo stavil na bývalú modelku a Bond-girl. "Keď som na obrazovke videl interakciu medzi Olgou a Tomom, bolo jasné, že oni dvaja sú Jack a Julia. Všetky herečky, ktoré sme pozvali na kasting, sú vynikajúce. Každá z nich mala k postave trošku iný prístup, ale Olga bola jedinečnou kombináciou vnútornej sily a tiež klasickej krásy a som veľmi rád, že ju ľudia uvidia práve v mojom filme,“ doplnil režisér snímky, ktorá príde do slovenských kín vo štvrtok.

debata chyba