Žongléri, akrobati a divadelníci mieria do Košíc

Alena sa rozhodla odísť do Prahy a splniť si svoj veľký sen. Či sa jej to podarí a ako sa príbeh skončí, o tom rozhodujú diváci. Aj preto má dej inscenácie Teatromat, ktorá je prvým divadelným automatom, množstvo podôb. Autor a režisér Ondrěj Cihlář ju naštudoval s pražským divadlom VOSTO5 a Teatromat uvedie na Festivale divadiel strednej Európy v Košiciach.

24.08.2013 12:00
Teatromat Foto:
Inscenáciu Teatromat privezie na Festival divadiel strednej Európy do Košíc pražské divadlo VOSTO5.
debata

V priebehu piatich dní – od stredy 4. septembra do nedele 8. septembra – uvedie 7. ročník divadelného festivalu v metropole východu dvadsaťjeden podujatí. „Cieľovou skupinou nášho festivalu je divák. Snažíme sa dramaturgiu postaviť tak, aby si každý našiel svoje predstavenie. Rozhodli sme sa preniesť divadlo do nedivadelných priestorov a dať tak príležitosť ,ochutnať‘ divadelné umenie aj tým, ktorí si cestu do kamenného divadla ešte len hľadajú,“ povedal riaditeľ festivalu František Ténai.

Hrať sa teda bude nielen v zrekonštruovaných priestoroch Malej scény Štátneho divadla Košice či v jeho historickej budove, ale aj pred ňou, aj pred Immaculatou, vo Festivalovom stane pri Urbanovej veži, aj v novootvorenom Kulturparku, Tabačke Kulturfabrik a amfiteátri.

Predstavte si časy, ktorým vládla para a jej energia, a trojicu utečencov, unikajúcich pred zákonom na parnom velocipéde. Oprava pokazenej brzdy si vyžaduje akrobatické umenie, žonglovanie aj kaskadérstvo. V show s prvkami sci-fi roztáča zábavu žonglérska skupina Firebirds z Budapešti. Súbor, ktorý sa počas trinástich rokov svojej existencie preslávil na celom svete, uvedie na festivale predstavenie Steam On! dva razy.

„Výnimočný zážitok sľubuje monodráma Sam pražského Studia Hrdinů, v ktorej sa predstaví hviezdny Karel Roden, či predstavenie Best of Ireneusza Krosného, výber toho najlepšieho z produkcie jedného z najlepších komikov – mímov súčasnosti nielen v rámci Poľska. Milovníkov tanečného umenia určite poteší maďarský Szegedi Kortás Ballet a jeho predstavenie Unisono na hudbu 9. symfónie Ludwiga van Beethovena,“ pokračoval riaditeľ Festivalu divadiel strednej Európy.

Slovenskú divadelnú scénu reprezentuje päť inscenácií. Zlatým gunárom na Kremnických gagoch ocenené predstavenie Rómeo, Júlia a vírus v naštudovaní Túlavého divadla z Trnavy. Scenárista a režisér Jakub Nvota spracoval slávnu Shakespearovu drámu ako komédiu s originálnymi veršami, v ktorej zachoval autorove postavy i dej, no ozvláštnil ich humorným pohľadom na vzťahy dnešných mladých ľudí.

V Štátnom divadle Košice režijne naštudoval svoju hru Siluet b¤mol Dušan Vicen. Jeho komorná hra zo súčasnosti pre dvoch mužov a dve ženy získala Cenu Alfreda Radoka. V inscenácii plnej vtipu, irónie, nostalgie, túžob aj pokušení odkrýva s takmer detektívnym napätím zamotané vzťahy dvoch párov. Na festivale sa predstaví aj prvá dáma slovenského divadla jedného herca, „východniarka“ Milka Zimková, a uvedie dve svoje autorské monodrámy Bonsuár, umelci a Neveľo nás idze, neveľo nám treba. „Chýbať nebude ani pouličné divadlo či výber z muzikálovej tvorby Jána Ďurovčíka,“ dodal František Ténai.

V rámci sprievodných podujatí sa budú krstiť knihy štyroch autorov: Hry Dušana Vicena, Divadelné letopisy mesta Cassa, Caschau, Kassa, Košice Tibora Ferka a knihy Andrzeja Stasiuka Čakanie na Turka a Patricie Pászt, ktorá sa podpísala po publikáciu Súčasná poľská dráma.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #divadelný festival #žongléri #akrobati