Nomináciám na divadelné DOSKY kraľuje SND

Divadelné hry, herci či režiséri a ďalší, ktorí v uplynulej sezóne podali na ”doskách, ktoré znamenajú svet” výnimočné výkony, sú už známi. Zverejnili ich v rámci zoznamu nominovaných na Divadelné ocenenia sezóny – DOSKY. Najviac nominácií na Dosky za uplynulú divadelnú sezónu 2012/ 2013 má Činohra Slovenského národného divadla (SND). Výsledky 18. ročníka Ankety Divadelné ocenenia sezóny – DOSKY slávnostne vyhlásia na úvod 22. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 27. septembra v Štúdiu Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre. Atmosféru slávnostného večera odovzdávania divadelných ocenení priblíži verejnosti v priamom prenose RTVS na Dvojke od 21:30.

05.09.2013 15:58
38-oresteia 2x Robert Roth ako Orestés a Táňa... Foto:
Robert Roth je za výkon v inscenácii Oresteia nominovaný na ceny DOSKY za najlepší mužský herecký výkon.
debata

Holokaust, Untitled alebo Dialógy karmelitánok – jedna z týchto troch inscenácií môže získať titul najlepšia inscenácia sezóny. Režiséri spomínaných hier majú zároveň šancu získať cenu za najlepšiu réžiu sezóny. Sú medzi nimi – Rastislav Ballek za hru Holokaust Divadla Aréna, Sláva Daubnerová za projekt Untitled Divadla P. A.T. a Linda Keprtová za operu Dialógy karmelitánok Štátneho divadla Košice. Všetky inscenácie majú na konte po tri nominácie. Holokaust si návštevníci Divadelnej Nitry môžu pozrieť na záver festivalu – 2. októbra. Inscenáciu vybral do hlavného programu kurátor slovenskej sekcie medzinárodného divadelného festivalu Peter Pavlac.

Najviac nominácií, osem, má na konte Činohra Slovenského národného divadla. Na DOSKY 2013 za najlepší mužský herecký výkon sú nominovaní – Robert Roth za postavu Oresta v inscenácii Oresteia Činohry SND, Milan Ondrík za postavu Priateľa v inscenácii Malomeštiakova svadba Činohry SND a minuloročný víťaz ocenenia DOSKY Daniel Heriban za postavu Janka Kráľa v inscenácii www.narodnycintorin.sk Slovenského komorného divadla v Martine.

V kategórii najlepší ženský herecký výkon sezóny sú medzi nominovanými na DOSKY – Anna Javorková za postavu Klytaiméstry v inscenácii Oresteia v Činohre SND, Sláva Daubnerová za herecký výkon v projekte Untitled v Divadle P. A. T. a Dominika Kavaschová za postavu Máše v inscenácii Fajčiarky a spasiteľky Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU).

Na cenu DOSKY za najlepšiu scénografiu sezóny získala všetky nominácie Činohra SND. Ocenenie môže získať Pavel Borák za scénu v inscenácii Bratia Karamazovovci, David Jařab za scénu v inscenácii Rechnitz – Anjel skazy alebo Tom Ciller za scénu k inscenácii Matkina guráž.

Najviac nominácii pre Slovenské národné divadlo nie je podľa garantky ceremoniálu DOSKY a spoluautorky projektu DOSKY Zuzany Uličianskej prekvapením. “Predsa len, v národnom divadle by sa mali, a je radosť konštatovať, že sa aj sústreďujú veľké tvorivé, a netreba to podceňovať, aj finančné kapacity,” povedala pre agentúru SITA na dnešnej tlačovej besede Uličianska a ako príklad finančnej výhody SND oproti ostatným divadlám uvádza nominácie v kategóriách kostýmy a scéna. “Máloktoré iné divadlo si vie dovoliť také náročné produkcie, " povedala. Počas minulej divadelnej sezóny malo SND niekoľko podľa Uličianskej “zaujímavých produkcií, nielen v Činohre ale, povedzme v opernej sfére bol tam veľmi zaujímavo riešený moderný Lohengrin, v rámci Činohry tam bolo niekoľko kandidátov na top sezóny – spomeniem produkcie ako Rechnitz – Anjel skazy, Matkina guráž, Malomeštiakova svadba, nominovaná Oresteia – to všetko sú veľmi zaujímavé produkcie, aj z dramaturgického, aj z inscenačného hľadiska”.

Pokiaľ množstvo nominácii pre prvú divadelnú scénu veľkým prekvapením nie je, tak “veľmi príjemným prekvapením” je podľa predsedníčky Asociácie Divadelná Nitra Sone Šimkovej nominácia Slávy Daubnerovej vo viacerých kategóriách (inscenácia, réžia a herečka). Pre mnohých to môže byť prekvapením aj podľa Zuzany Uličianskej. Projekt Slávy Daubnerovej Untitled Divadla P. A. T. je v zásade konceptom jednej ženy – režisérky aj performerky Daubnerovej, pripomína Uličianska. “Navyše táto produkcia sa hrala len niekoľkokrát. Mala vždy veľmi vzrušujúce ohlasy, ale u špecifickej diváckej časti. Takže to, že sa dostala medzi tri najlepšie aj z pohľadu kritiky, svedčí o tom, že sa divadelná kritika omladzuje, že je otvorená veľmi špecifickým formám. Pre organizátorov ocenení je potom len problém ako nazvať niečo čo nie je ani hrou, čo nie je ani doslovne nejakou inscenáciou pevného textu, dokonca tam text vlastne ani nie je, alebo len v písanej podobe,“ priblížila svoj názor na nomináciu Daubnerovej najnovšej tvorby Zuzana Uličianska.

Na DOSKY za najlepší kostým sezóny sú navrhnutí – minuloročná víťazka ceny Marija Havran za kostýmy do Plešatej speváčky DAB v Nitre, Peter Čanecký za kostýmy v inscenácii Bratia Karamazovovci Činohry SND a Katarína Holková za kostýmy pre hru Holokaust Divadla Aréna.

V kategórii najlepšia hudba sezóny sa o cenu DOSKY 2013 uchádzajú Róbert Mankovecký, Daniel Heriban a Marek Geišberg za hudbu k inscenácii www.narodnycintorin.sk Slovenského komorného divadla v Martine. Vladislav Šarišský je nominovaný za hudbu k inscenácii Malomeštiakova svadba Činohry SND. Vlaňajší víťaz ocenenia Jozef Vlk je na DOSKY navrhnutý spolu s Davidom Kollárom za hudbu k titulu Epic z dielne Debris Company.

Objavom sezóny sa môže stať Dominika Kavaschová za postavu Máše v inscenácii Fajčiarky a spasiteľky Divadelnej fakulty VŠMU, Linda Keprtová za dramaturgiu a réžiu opery Dialógy Karmelitánok v Štátnom divadle Košice alebo Silvia Vollmannová za text a réžiu inscenácie Hola, Madrid! Divadelnej fakulty VŠMU.

Anketu Divadelné ocenenia sezóny – DOSKY vyhlasuje Asociácia súčasného divadla a Asociácia Divadelná Nitra. DOSKY sa od založenia v roku 1996 stali najznámejšou cenou odovzdávanou na Slovensku v oblasti divadla. O nomináciách v aktuálnom 18. ročníku ankety rozhodlo v ôsmich kategóriách 26 divadelných kritikov, teoretikov a publicistov.

Ceny v podobe drevenej dosky so strieborným štítkom sa môžu udeliť produkciám a výkonom všetkých žánrov, ktoré mali premiéru v minulej sezóne v oblasti profesionálneho divadla na Slovensku. Konkrétne sa sledujú novinky v činohernom divadle, opere, muzikáli, bábkovom divadle, balete a aj v súčasnom tanci. DOSKY sa udeľujú bez ohľadu na štátnu príslušnosť tvorcov za umelecký výkon, ktorý mal premiéru v divadlách na území Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #DOSKY #Divadelná Nitra #divadelné ceny