Divadelnú Nitru otvorí aj hlas Roberta De Nira

Šesť dní nabitých tým najlepším z domácich aj zahraničných divadelných scén, to je festival Divadelná Nitra, ktorý sa medzi 27. septembrom a 2. októbrom uskutoční tento rok už po 22. raz.

07.09.2013 14:00
33-div nitra encyklopedia reci Foto:
Symfonická koláž ľudskej reči. Taká vraj bude francúzska inscenácia Suita č.1 "ABC“ pre 11 umelcov a 11 hostí, ktorá 27. septembra otvorí tohtoročnú Divadelnú Nitru.
debata

Na jeho návštevníkov tentoraz čaká 13 inscenácií z deviatich krajín, predstavia sa na ňom aj výsledky trojročnej práce účastníkov projektu Paralelné životy.

Koláž hlasov z celého sveta

Otváracím predstavením Divadelnej Nitry bude originálna inscenácia Jorisa Lacosta Suita č.¤1 „ABC“ pre 11 umelcov a 11 hostí. Mladý francúzsky dramatik je členom zoskupenia Encyklopédia reči, ktoré sa venuje svojskému výskumu ľudskej reči a jej rôznorodosti. Do Nitry Francúzi prinesú jedinečnú „symfóniu“ poskladanú z nahrávok najrôznejších hlasových prejavov zo všetkých kútov sveta. Nebude v nej chýbať ani hlas herca Roberta De Nira či opernej divy Marie Callasovej, alebo dokonca protestujúcich počas akcií Occupy Wall Street. Súčasťou predstavenia sa podľa tradície stanú vždy aj zástupcovia domácich divákov v krajine, v ktorej sa hra uvádza. Na Slovensku si jedenástku hostí tvorcovia osobne vyberú na konkurze, ktorý sa uskutoční už v utorok 9. septembra.

K vrcholom programu Divadelnej Nitry budú patriť aj premiéry šestice predstavení, ktoré vzišli z trojročnej snahy účastníkov medzinárodného projektu Paralelné životy. Zapojili sa doň postkomunistické štáty Poľsko, Rumunsko, Maďarsko, Nemecko, Česko a Slovensko. Ich inscenácie reflektujú dosah praktík tajných služieb komunistických režimov na životy bežných ľudí. Práve tento projekt je aj hlavným dôvodom, prečo sa mottom tohto ročníka stala tak trochu filozofická otázka: Očistení? „Budeme sa pýtať, či súčasná kríza spoločnosti, nárast sociálneho a rasového napätia, zlyhania politických autorít aj mravných zásad jednotlivca sú už samotnou očistou, alebo predohrou k niečomu hrozivejšiemu,“ vysvetlila pre Pravdu riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová.

Nitru tradične otvoria aj DOSKY

Neoddeliteľnou súčasťou Divadelnej Nitry je aj vyhlasovanie víťazov najprestížnejších domácich divadelných cien DOSKY. Tradične sa slávnostné odovzdávanie odohrá v Divadle Andreja Bagara už počas otváracieho večera a ten, kto sa do Nitry nedostane, môže ho sledovať aj v priamom prenose na verejnoprávnom televíznom kanále. Nomináciám na DOSKY v aktuálnom 18. ročníku ankety kraľuje Slovenské národné divadlo – jeho Činohra má v ohni až 8 želiezok.

Titul najlepšej inscenácie sezóny si z Nitry odnesie jeden titul z tejto trojice – Dialógy karmelitánok Štátneho divadla v Košiciach, Holokaust bratislavskej Arény či monodráma Untitled Slávy Daubnerovej v Divadle P.¤A.¤T. Daubnerová je za rovnaký počin nominovaná aj v kategóriách Najlepší režisér a Najlepší ženský herecký výkon. V tej prvej jej konkurujú Rastislav Ballek za hru Holokaust a Linda Keprtová za operu Dialógy karmelitánok. Adeptkami na herecké ocenenie sú tiež Anna Javorková za postavu Klytaiméstry v dráme Oresteia a Dominika Kavaschová za postavu Máše v inscenácii Fajčiarky a spasiteľky Divadelnej fakulty VŠMU. O cenu za Najlepší mužský herecký výkon sa uchádza Robert Roth za titulnú rolu v dráme Oresteia, Milan Ondrík za postavu

Priateľa v inscenácii Malomeštiakova svadba Činohry SND a minuloročný víťaz ocenenia DOSKY Daniel Heriban za rolu Janka Kráľa v inscenácii www.narodnycintorin.sk Slovenského komorného divadla v Martine. Každoročne sa vyhlasuje aj titul Objav roka – tentoraz sa ním môže stať herečka Dominika Kavaschová, režisérka a dramaturgička Linda Keprtová alebo scenáristka a režisérka Silvia Vollmannová.

Posledným predstavením Divadelnej Nitry bude 2. októbra na tri ceny DOSKY nominovaná inscenácia Holokaust.

debata chyba
Viac na túto tému: #DOSKY #Divadelná Nitra #Paralelné životy