Karla Rodena zavrú v Bratislave do klietky

Pôvodne to bol experiment, neskôr vznikla na tieto motívy divadelná hra. Unikátne predstavenie Sam z pera Kathariny Schmittovej môžu vidieť v stredu 11. septembra v bratislavskom Ateliéri Babylon o 20. h aj slovenskí diváci. V klietke ostane uväznený Karel Roden.

09.09.2013 16:00
Karel Roden Foto:
Karel Roden napína svoje herecké sily.
debata

Český herec svetového mena je v priebehu 80 minút, ktoré zobrazujú jeden rok, vystavený pohľadom ľudí bez pomoci hereckých kolegov. V úlohe Sama nesmie hovoriť, čítať, písať ani sledovať médiá. Každý deň dostáva rovnaké jedlo a v presne stanovený čas ho navštevuje jediný človek, ktorý zhotovuje jeho fotografie.

Stereotyp experimentu prerušujú vtipné situácie a prerastajú až do absurdít, ktoré prinútia diváka zamyslieť sa. Na povrch sa tak vynára otázka, kam až siahajú hranice ľudskej identity, čomu výrazne napomáha skvelý Roden, ktorý napína v netradičnej inscenácii svoje herecké sily.

„Režisérka Kamila Polívková skúma spolu s Rodenom nesmiernu príťažlivosť popularity, ktorá v ľuďoch prebúdza voyeuristické sklony a dodáva aj najbanálnejším veciam, činom a výrokom známych osobností – umelcov – zdanie jedinečnosti a ,vyššej' hodnoty,“ vysvetľuje PR manažérka podujatia Zuzana Hrdličková. „Z rôznych uhlov pohľadu nazerá na normy, ktoré súvisia s tvorivou prácou, umením a produktivitou, a rozoberá vzťah medzi divákom a umeleckým objektom jeho záujmu.“ Lístok na predstavenie je možné zakúpiť v predpredaji na stránke interticket.sk, alebo v sieti Dr. Horák za 18 eur. Na mieste bude o 4 eurá drahší.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ateliér Babylon #Karel Roden #experiment