Karel Roden: V americkej produkcii cítiť peniaze

Kto si Karla Rodena predstavuje ako filmovú hviezdu s maniermi, nemôže sa viac mýliť. Keď sa po inscenácii Sam, s ktorou vystúpil nedávno aj na Slovensku, objavil so sklonenou hlavou a cigarou v ústach medzi fanúšikmi, pripomínal skôr introvertného umelca. Muž skromný na slovo, ktorý patrí k najrešpektovanejším českým hercom súčasnosti, si zahral aj v hollywoodskych veľkofilmoch. Svoj úspech v zahraničí však pripisuje šťastiu.

21.09.2013 15:00
Karel Roden Foto:
V predstavení Sam stvárnil Roden performera, ktorý sa na rok zavrel do klietky.
debata

Inscenácia Sam je hrou jedného herca. Vyhovuje vám, že je celá zodpovednosť na javisku na vás, alebo ste skôr tímový hráč?
V takýchto prípadoch veľa závisí aj od toho, kto s vami na tom javisku stojí, ale nie je to, samozrejme, len o hercoch. Nemám problém hrať sám, ak je rola dobrá a ja sa v nej cítim pohodlne.

Je to rovnaké aj vo filme?
V podstate áno. Ale keby som mal krásnu rolu v divadle aj vo filme, tak si vyberiem film. To ma jednoducho viac baví.

Vašu kariéru, či už filmovú alebo divadelnú, sprevádza nálepka „ten, čo sa presadil v Hollywoode“. Je to pre vás výhoda?
V prvom rade mi tú nálepku naozaj niekto prilepil a ja som o ňu nestál. Neviem, či je vôbec zaslúžená, lebo to, že som v Amerike niečo nakrúcal, neznamená, že som sa tam presadil. Všetko toto je veľmi pominuteľné a ja si to uvedomujem. V každom prípade mi to samozrejme doma pomohlo, aj keď ma tento prívlastok už ani nebaví.

Takže vás asi ani nebaví vysvetľovať, ako sa vám to podarilo…
Netuším, bol to asi nejaký osud, šťastie, čo ja viem. Jednoducho som sa niekomu do nejakého filmu hodil, a tak si ma do neho aj vybral. To je všetko.

Je hollywoodska produkcia vôbec porovnateľná s tou našou?
Profesia je rovnaká, či už ide o Hollywood, Česko alebo Slovensko. Nemali by sme zabúdať, že doma máme množstvo šikovných ľudí, ktorých Hollywood využíva, a to v rôznych odboroch. Máme skvelých profesionálov. Rozdiel je možno v tom, že v americkej produkcii sú viac cítiť peniaze. U nás sa pracuje s menším rozpočtom.

Množstvo slovenských a českých hercov sa živí vystupovaním v seriáloch. Dôvodom je väčšinou nedostatok iných príležitostí. Čo však priviedlo do seriálu Terapie vás?
Nie je to taký ten klasický seriál, ktorý dávajú po správach na Nove alebo JoJ. Išlo o mimoriadny projekt pre HBO, ktorý ma jednoducho presvedčil svojimi kvalitami a neporovnával by som ho so seriálmi toho typu. Ten projekt sa mi páčil.

A iné seriály nie?
Chápem, že pri seriáloch si ľudia odpočinú od vlastných problémov a žijú problémami hercov na televíznej obrazovke, ale podľa mňa ide o akési podliezanie divákovi. Nehovoriac o tom, že sa tým často kazí aj ich vkus. Hercom sa to však vyčítať vôbec nedá, nemôžem to odsúdiť ja a nemali by ani iní, lebo aj oni musia uživiť svoju rodinu a práve seriál je často tým východiskom zo situácie.

Terapiu režíroval Petr Zelenka, čo môže byť tiež ukazovateľom kvality. Je pre vás pri výbere úlohy režisér smerodajný?
Režisér je veľmi smerodajný, o tom niet pochýb. Pri výbere úlohy však silno zaváži aj scenár a samotná úloha. Či ma bude baviť to robiť a či ide o niečo aj pre mňa nové a zaujímavé.

Postáv ste stvárnili už skutočne veľa. Nestáva sa vám, že sa prelínajú? Ako to riešite?
Snažím sa nerobiť dve veci naraz, ale občas sa to stane a je to nepríjemné. Radšej robím na jednom a poriadne. Každú rolu nosíte chvíľu so sebou a na nejaký čas vás ovplyvní.

Vyskytla sa vo vašej kariére aj úloha, s ktorou ste sa vyslovene zžili?
Sú väčšie a dôležitejšie postavy, pri ktorých aj príprava zaberá čas a premýšľanie. Neznamená to však, že so mnou vtedy nie je reč, stále som to ja. Ide väčšinou o osudové postavy, s ktorými herec prežije celý ten príbeh, celý jej život a vtedy býva ťažšie sa od nej odpútať.

Ako vnímate svoju kariéru? Je už na vrchole alebo sa chcete ešte posunúť? Kam?
Nad takými vecami sa nezamýšľam a zvyknem ich brať tak, ako sú. Stále na niečom pracujem, stále robím niečo nové a je to jeden cyklus, ktorý nerozdeľujem na predtým a potom. Jednoducho to celé nejako plynie. Nemám žiadnu vysnívanú úlohu ani konkrétnu hru, ktorá ma ešte láka, ale chcem pokračovať v robení pekných vecí a hraní zaujímavých postáv.

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #Hollywood #Karel Roden