Tri pohľady, tri pohybové rukopisy

Tri pohľady na človeka, jeho emócie a vzťahy spojené riekou života a plynutím času. Aj o tom je predstavenie Traja spolu, ktorého sobotná (26. október) premiéra v Divadle Nová scéna je ďalším z bonbónikov medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe.

27.10.2013 16:00
Traja spolu, predstavenie Foto:
Predstavenie Traja spolu naštudovali členovia Tanečného súboru Divadla Novej scény v Bratislave.
debata

Tromi tanečnými opusmi prezentujú svoju tvorbu traja choreografovia: Lukáš Timulák, Boris Nebyla a Mário Radačovský. Študovali na tej istej škole. Po skončení Tanečného konzervatória v Bratislave sa vybrali do sveta. Tancovali v renomovaných súboroch na popredných európskych scénach. Po skončení tanečnej kariéry sa venujú choreografii.

„Aspoň takto sa môžeme podeliť so slovenským obecenstvom o naše skúsenosti a predstaviť, kde sa nachádzame teraz v rámci choreografie,“ povedal Lukáš Timulák. Po štúdiách sa stal členom Les Ballets de Monte Carlo, neskôr pôsobil v prestížnom Nederlands Dans Theater 2. V choreografii A Place Between, ktorú vytvoril, skúma prchavosť okamihu.

„Stále sme medzi niečím, medzi jedným rozhodnutím a druhým, medzi jednou cestou a druhou. Ako často nájdeme trvalé ciele, ktoré nás uspokojujú? Zväčša nachádzame len dočasné. V podobnej situácii som sa ocitol roku 2011 a vyrovnával som sa s tým v tejto choreografii, ktorú som vytvoril pre španielsku skupinu Dantzaz Konpainia,“ vysvetlil v Holandsku žijúci tvorca, ktorý ešte tanec nezavesil na klinec.

Život človeka ako kompozícia zákonov, náhod, emócií, problémov… Osud a skúsenosti jednotlivca a jeho vplyv na spoločnosť. Medziľudské vzťahy, príbehy, ktoré sa môžu dotýkať každého. Aj o tom rozpráva pohybom v choreografii Re: Composed Boris Nebyla. Zakotvil vo Viedni, kde pôsobil ako sólista vo Viedenskej štátnej opere. Pred siedmimi rokmi si založil vlastnú tanečnú školu Dance Arts, kde je umeleckým riaditeľom.

„Choreografia Re: Composed sú tanečné obrazy a situácie inšpirované naším životom. Je jedno, kde sme sa narodili a akú máme farbu pleti, osudy ľudí, ich radosti, smútky i bolesti sú si navzájom veľmi podobné,“ povedal Boris Nebyla. Dodal, že v spolupráci s kolegami ich spája láska a oddanosť umeniu.

Podobne úspešnú tanečnú i choreografickú kariéru má za sebou aj Mário Radačovský. Začínal ako sólista Slovenského národného divadla, v deväťdesiatych rokoch pôsobil v Nederlands Dans Theater, tesne pred prelomom storočia sa stal hlavným sólistom Les Grand Ballets Canadiens v Montreale. Do Národného sa vrátil roku 2010 ako riaditeľ Baletu SND, o rok neskôr založil Balet Bratislava, ktorého bol umeleckým riaditeľom.

„Pred rokom som chcel so všetkým prestať a odísť. V tej situácii sa začala rodiť choreografia Together: Spolu. Je intímnou výpoveďou o mojich pocitoch, spojených s umeleckou kariérou práve tu v Bratislave za posledné roky a o všetkých ľuďoch, ktorí mi neprestávajú veriť,“ spomenul Mário Radačovský.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nová scéna #Traja slopu #Mário Radačovský