Operu SND čaká premiéra Čekovskej Doriana Graya

Nové pôvodné slovenské opery uvádza Slovenské národné divadlo na svojich doskách iba sporadicky. O to väčšie očakávania vzbudzuje piatková a sobotná (8. a 9. 11.) premiéra opery Dorian Gray, ktorej autorkou je skladateľka Ľubica Čekovská a na jej vzniku sa podieľal tím renomovaných tvorcov.

08.11.2013 14:00
dorian gray Foto:
Opera Dorian Gray má v SND premiéru 8. a 9. novembra.
debata

Libreto opery vzniklo podľa rovnomennej predlohy Oscara Wilda. Napísala ho kanadská spisovateľka usadená v Británii Kate Pullingerová. Za svoj román the Mistress of Nothing získala pred niekoľkými rokmi prestížnu kanadskú cenu Governor General's Award (v tom istom roku bola v rovnakej kategórii na cenu nominovaná aj aktuálna držiteľka Nobelovej ceny za literatúru Alice Munroová). Pullingerová je spolu s režisérkou Jane Campionovou spoluautorkou knižného prepisu jej filmu Piano.

„Obe autorky sa v novom opuse zaoberajú znepokojujúcimi otázkami fyzických a duchovných podôb krásy a zla. Dielo hudobne naštudoval anglický dirigent Christopher Ward. Réžiu má nemecká režisérka, rodáčka z Regensburgu Nicola Raabová, ktorá patrí k mladšej generácii medzinárodne etablovaných operných tvorcov. Hlavnú postavu Doriana Graya v alternácii stvárnili americký tenorista Eric Fennell a írsky tenorista Eamonn Mulhall,“ uvádza o svojej novinke divadlo.

„Textovú knihu Doriana Graya sme s libretistkou Kate Pullingerovou stavali tak, aby textu nebolo priveľa, aby som získala svoj extra čas na budovanie hudobných obrazov – s textom i bez textu. Chcela som mať v diele i klasické duetá, tercetá. Sú tu i árie, intermezzá i dve samostatné hudobné čísla: Cirkus atonal a Tanec tureckého mládenca. A vymyslela som si ešte Hlasy obrazu, akýsi hudobný obraz duše, resp. svedomia hlavného hrdinu, ktorý sa v opere objaví dvanásťkrát,“ dodáva k tomu Čekovská, ktorá je absolventkou VŠMU a študovala aj na Royal Academy of Music v Londýne u profesora Paula Pattersona.

Absolvovala tiež kompozičné kurzy u Roberta Saxtona, Thomasa Adésa, Arva Pärta a Harrisona Birtwistlea. Jej diela uvádzajú prestížne festivaly a je tiež držiteľkou niekoľkých cien. Rozhovor s Ľubicou Čekovskou si môžete v Pravde prečítať v sobotu 9. novembra v prílohe Víkend.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #SND #divadlo #opera #Dorian Gray