Divadlo v podaní bezdomovcov

Žijú na ulici, ale napriek množstvu problémov, ktoré táto situácia prináša, si nájdu čas a energiu, aby hrali. Divadelný festival Error je priestorom práve pre týchto ľudí. Unikátne podujatie, svojho druhu jediné v Európe, spája bezdomovecké divadlá z rôznych krajín. Jeho siedmy ročník sa uskutoční v Bratislave v piatok 29. a sobotu 30. novembra.

27.11.2013 14:22
error, festival Foto:
Festival bude hostiť súbory zo šiestich krajín, stálicou je už divadlo AHA z Maďarska.
debata

Od divadla až k filmu

Špecifické divadelné súbory z Holandska, zo Slovinska, z Maďarska, Poľska, Česka a zo Slovenska vystúpia v zrekonštruovaných priestoroch hosťovského Divadla bez domova v Pisztoryho paláci na Štefánikovej ulici. Ľavé krídlo historickej budovy dostalo novú tvár práve vďaka práci bezdomovcov alebo ľudí s mentálnym či fyzickým postihnutím. Priestor sa tak stal komunitným centrom, kde umelecky tvoria a hrávajú pravidelné predstavenia pre verejnosť.

Festival Error 2013 ponúkne návštevníkom Pisztoryho paláca rôznorodý program. Hoci je primárne zameraný na divadlo, je možné uvidieť niekoľko žánrov od tanečných vystúpení cez videoklipy a dokumenty až po abstraktné vizuálne šou. Piatkovým ťahákom má byť podľa riaditeľa festivalu Patrika Krebsa najmä predstavenie Späť do budúcnosti holandského divadla Rotterdams Wijktheater. Do Bratislavy totiž pricestuje až 27-členný súbor. „Mnohí z hercov a herečiek budú prvýkrát mimo Holandska. Prinesú tri tony techniky na kamiónoch. My sa budeme usilovať za pol dňa postaviť v pravom krídle Pisztoryho paláca nový divadelný priestor len pre potreby nášho festivalu,“ hovorí.

Sobotňajšie divadelné popoludnie odštartuje stálica festivalu maďarské bezdomovecké divadlo AHA, v medzinárodnom zastúpení pokračujú premiérovo Slovinci. Ako uvádza Krebs, ich bezdomovecké divadlo Carnium Legendarium vzniklo aj z popudu Erroru. Predstavenie Život po živote bude ich premiérou.

Slovenská jazdecko-divadelná skupina Equiteatro si priamo na dvore Pisztoryho paláca odpáli poeticko-abstraktné, vizuálne pútavé predstavenie Prekliatie. Festival definitívne uzatvorí hudobné prekvapenie Brujería&Universe, ktoré pod vedením Oskara Rózsu odohrá netradičný koncert.

Bez stereotypov

Festival nie je len prehliadkou súborov a ich aktivít, vytvára priestor, kde sa môžu zoskupenia pracujúce s marginalizovanými skupinami obyvateľstva prezentovať širokej verejnosti. „Zviditeľňuje rôzne sociálne témy, ktorým sa profesionálne divadlo často nevenuje. Vytvára platformu, kde sa stretáva "zdravá“ majorita s ľuďmi, ktorí sú zo spoločnosti sociálne a kultúrne vylúčení. Pomáha odbúravať stereotypy, ktoré voči bezdomovcom existujú, a pomáha pri ich resocializačnom procese,“ vysvetľuje principiálka Divadla bez domova Uršuľa Kovalyk.

Dôkazom, že je organizácia zmysluplná a napĺňa svoje ciele, je nielen siedme pokračovanie Erroru, ale aj dosah na samotných hercov. Zo skúseností to hodnotí aj Kovalyk. „Pracujeme s každým bezdomovcom alebo telesne, či psychicky postihnutým človekom, ktorý príde do divadla a má motiváciu. Každý však musí dodržiavať určité pravidlá, ako je pravidelná účasť na skúškach alebo čistý odev a žiaden alkohol či drogy.“ Dnes súbor skúša dvakrát do týždňa a má desať stálych členov. Presvedčiť sa o jeho schopnostiach môžete aj počas festivalu na pohybovom predstavení Bábka.

Viac informácií nájdete na stránke www.divadlobezdomova.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #divadlo #Bezdomovectvo