Leni, Hitlerova dvorná režisérka

Vždy ma zaujímala iba krása. Nikdy mi nešlo o politiku. Bránila sa Leni Riefenstahl. Tanečnica, herečka a hlavne dvorná režisérka Adolfa Hitlera, ktorá svojimi filmami postavila pomník führerovi a jeho tretej ríši. "Pre mňa je to človek, ktorý žil veľmi nešťastný život, čo ju však nevyviňuje z toho, čomu sa rozhodla slúžiť, nech jej dôvody boli akékoľvek," povedala Valeria Schulczová. Režisérka a spoluautorka pôvodnej hry Leni, ktorej premiéru uvedie v piatok Činohra Slovenského národného divadla v Modrom salóne.

13.12.2013 09:00
Leni, inscenácia SND Foto:
Zdena Studenková (Leni Riefenstahl) a Ľubomír Paulovič (Johnny Carson) v inscenácii Leni, ktorá má premiéru v Modrom salóne SND.
debata (3)

„Tretinu svojho života zažívala ohromný úspech a dostala sa na vrchol aj vďaka tomu, komu slúžila. Dve tretiny života trpela, očistiť sa jej však nepodarilo,“ spomenul spoluautor dramatickej predlohy Roman Olekšák. „Leni Riefenstahl je veľmi kontroverzná postava a nás zaujímal aj dobový kontext kolaborácie s režimom z potreby vyhraniť sa voči tomu a z potreby zmapovať aj podhubie toho, kedy nedemokratické režimy vznikajú a kedy sa menia na diktatúry, v čom môže byť presah do súčasnosti,“ povedala Valeria Schulczová.

Keď atmosféra v štúdiu začína hustnúť, neplánovane preruší talkshow nemecká diváčka Bertha. „Jej postoj je veľmi bigotný a veľmi ortodoxný. Hitlera prezentuje ako človeka, ktorý Nemecko vyvedie z biedy veľmi jednoduchými a radikálnymi riešeniami. A v tom je to nebezpečné, že napriek všetkému, čo sa udialo, ostáva Bertha vo svojom postoji zachladená. Myslím si, že je veľmi nebezpečné, ak my sami začneme teraz podliehať týmto jednoduchým riešeniam,“ pokračovala spoluautorka a režisérka inscenácie Leni.

Ústrednú postavu komornej inscenácie Leni Riefenstahl hrá Zdena Studenková, ktorej „na telo“ hru autori napísali. Johnnyho Carsona hrá Ľubomír Paulovič, starú obdivovateľku Hitlera Berthu Mária Kráľovičová a mladého asistenta, ktorý sa neskôr stal Leniným partnerom, Peter Brajerčík. „Naša inscenácia je varovaním umelcov pred pokušením dať sa do služieb nedemokratických diktátorských režimov. Nič nemôže ospravedlniť umelca, ktorý kolaboruje s fašizmom,“ dodal riaditeľ Činohry SND Roman Polák.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Adolf Hitler #Leni Reifenstahl #Zdena Studenková #Valeria Schulczová