Milan Lasica píše Emilovi aj na javisku

Do starobinca nastúpil Miro po dovŕšení osemdesiatky. Priatelia boli ďaleko, staromládenecký život sa mu zdal fádny a v jeho garsónke v centre ho trápila samota.

24.04.2014 09:00
33 LISTY EMILOVI foto   e Ctibor Bachraty   ue  48 Foto:
Milan Lasica a Dominika Kavaschová v inscenácii Listy Emilovi, ktorú v sobotu uvedie v premiére Štúdiu L&S v Bratislave.
debata

Vždy som sa rád pohyboval v kolektíve, iste sa pamätáš, ako veselo bolo na Trati mládeže, veľa sme toho nenastavali, ale o to viac sme sa zabavili," píše Miro v jednom z listov priateľovi Emilovi.

Neopakovateľným humorom, melanchóliou a múdrosťou iskriace časopisecké fejtóny Milana Lasicu Listy Emilovi vyšli knižne aj ako audiokniha a v sobotu budú mať premiéru na javisku Štúdia L&S v Bratislave. „Samozrejme, že sa z toho nestala divadelná hra. Predstavenie možno nazvať literárny kabaret, v ktorom je pomyselný dialóg Mira a Emila prekladaný piesňami a scénkami,“ povedal pre Pravdu hosťujúci režisér Juraj Nvota.

V pestrej galérii obyvateľov starobinca, ktorí oživujú aj Mirove spomienky, chýba Emil. „Je dobrá sviňa, ani raz nepríde toho Mira pozrieť,“ skonštatoval o tušenom hrdinovi režisér. Je to však zase Emil, kto v starobinci zakladá voiceband, ktorý svojím repertoárom dokumentuje Mirove spomienky na najrozmanitejšie zážitky tej-ktorej doby. Od budovateľských piesní až po súčasné šlágre.

„Začíname piesňou Gabriely Hermélyovej Vždy príde niečo nové,“ prezradil Juraj Nvota. O hudobnú časť predstavenia sa postaral Kamil Mikulčík, ktorý zaodel do tónov aj niekoľko nových textov, ktoré Milan Lasica napísal špeciálne pre javiskové Listy Emilovi.

„Aj keď je o človeka na staré kolená dobre postarané, aj keď ho v starobinci nakŕmia, poučia, zabavia a v prípade potreby urologicky vyšetria, stále je dobré mať svojho Emila, aby bolo komu o všetkých týchto radostiach jesene života písať. A aby sa týmto prostredníctvom svedectvo múdrosti zrelého veku dostalo von, do sveta tých, čo sa zmietaní politickými búrkami a zaujatí splácaním hypoték nedostanú k pokojnej úvahe o hlbšom zmysle bytia,“ uviedol na margo dramatizácie, pod ktorú sa podpísal Jakub Nvota, filozof Miroslav Marcelli.

V hlavnej úlohe pisateľa listov Mira, glosujúceho minulosť i súčasnosť, je aj na javisku Milan Lasica. „Na skúškach som mal veľmi príjemný pocit, lebo sa stále bavil a aj celé okolie zabával novými nápadmi. Myslím si preto, že sa v koži Mira cíti príjemne,“ spomenul režisér Juraj Nvota. Autora knižnej predlohy, riaditeľa Štúdia L&S a herca Milana Lasicu obklopil predstaviteľmi mladšej hereckej generácie. Obyvateľov starobinca hrajú Dominika Kavaschová, Lujza Schrameková, Zuzana Šebová, Barbora Švidraňová a Kamil Mikulčík.

„Keďže Miro v listoch Emilovi spomína hlavne na časy, keď boli aj obyvatelia starobinca mladší, čas na javisku osciluje. Keď sa zahlási päťdesiate roky, zhodia parochne a sú opäť mladí,“ dodal Juraj Nvota.

„Už musím končiť, o chvíľu zapnú televízor a chcem chytiť dobrý flek. Ak pôjdeš okolo, zastav sa. Tvoj kamarát Miro.“ Či sa zastavil, to sa dozvie divák až na konci premiéry Listov Emilovi najskôr v sobotu večer v bratislavskom Štúdiu L&S.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lasica #Jakub Nvota #Štúdio L&S