Grand prix z Istropolitana projektu by chceli aj na Filipínach

Dobrý človek zo Sečuanu, Fjodor a bratia, Zbojníci či Peer Gynt dostanú v týchto dňoch výnimočný priestor na stretnutie aj priateľský súboj. Týmto aj šestnástim ďalším predstaveniam študentských súborov zo všetkých kútov Európy aj sveta ho ponúka jubilejný ročník divadelného festivalu Istropolitana projekt. Bratislavská Vysoká škola múzických umení súťažné podujatie organizuje už dvadsať rokov. Svoj atraktívny program spustil festival konferenciou Kultúra profesionálne už v piatok. Uzavrie ho v stredu 25. júna odovzdávaním festivalových cien.

21.06.2014 09:00
Fjodor a bratia Foto:
Domácu tvorbu zastúpi na festivale aj súbor z banskobystrickej Akadémie umení s inscenáciou Fjodor a bratia.
debata

„Festival Istropolitana projekt je medzi stredoeurópskymi festivalmi celkom jedinečný. Ponúka mladým divadelným umelcom špeciálnu príležitosť zapojiť sa do medzinárodnej konfrontácie ich práce, názoru a produkcie,“ predstavujú organizátori festival na jeho webovej stránke. Podujatie však, ako by sa možno mohlo zdať, nemá osloviť len samotných divadelníkov, ale aj širokú verejnosť, ktorá dostáva cennú príležitosť nazrieť do kuchýň, kde sa pečú budúce hviezdy svetového divadla.

Domácu scénu zastúpia poslucháči Divadelnej fakulty VŠMU s predstavením Talk to Me, ale aj študenti banskobystrickej Akadémie umení s inscenáciou Fjodor a bratia. K ich súperom budú patriť napríklad Rumuni s titulom Dobrý človek zo Sečuanu, Poliaci s krimidrámou Film, Česi s komediálnym Letoviskom aj fantazijným Peerom Gyntom a Chorváti s „beckettovskou“ inscenáciou A…nádherný deň. O Grand prix festivalu zabojujú aj súbory zo Švajčiarska, z Veľkej Británie, Nemecka, zo Slovinska, Moldavska, Maďarska, Grécka, Talianska, Mexika či dokonca Filipín. Predstavenia si podelili javiská divadiel Lab, Meteorit, Malá scéna STU, Astorka, Heineken Tower Stage a Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #divadelný festival #Istropolitana projekt