Kto zvládne Shakespeara, zvládne všetko, vravia herci z Globe Theatre

Hamleta hrajú tak, akoby ho William Shakespeare napísal práve pre nich. A nie je to ani ďaleko od pravdy - sú totiž hercami londýnskeho Shakespeare's Globe Theatre, priameho pokračovateľa legendárneho divadla, ktoré roku 1599 Shakespeare sám zakladal. V Bratislave sa v utorok exkluzívne predstavili na záver pilotného ročníka Medzinárodného divadelného festivalu Eurokontext.sk, ktorý organizuje Slovenské národné divadlo. Na festivale účinkovalo 17 súborov z desiatich krajín sveta, pričom spolu odohrali 37 predstavení.

26.06.2014 12:04
Hamlet Foto:
Hamleta herci z Globe Theatre v priebehu dvoch rokov predstavia celému svetu.
debata

Pred deviatimi týždňami vyrazili na nevídanú misiu – predstaviť počas dvoch rokov Hamleta v každej krajine sveta. Je to ich „ďakujem“ tým, čo sa roku 2012 zúčastnili na projekte, počas ktorého v Londýne odzneli Shakespearove hry v desiatkach svetových jazykov. Bláznivému nápadu za výnimočný zážitok vďačia aj slovenskí diváci. Slávnu tragédiu by v ľubozvučnom origináli možno inak nikdy nevideli. „Je to vzrušujúce, zábavné, ale aj ťažké. Rozhodne je to životná cesta,“ vraví Amanda Wilkin, predstaviteľka Ofélie, ale aj Horácia či Gertrúdy. „Striedame sa nielen na javisku, ale aj v jednotlivých úlohách. Je to skvelý spôsob, ako udržať hru sviežou.“ Slovenskí diváci si ju na javisku užili len krátko, Oféliu hrala jej kolegyňa Jennifer Leong.

Mnohí možno ostali z predstavenia prekvapení. Predstavu vznešene neprístupného britského divadelníctva vyvrátila svieža a dokonca komická verzia tragédie. Scénicky zasadená do 40. rokov, textom prísne shakespearovská a „drajvom“ prekvapivo moderná. Hamleta stvánil strhujúco expresívny Naeem Hayat. Jeho alternácia Ladi Emeruwa zatiaľ odpočíval pred stredajším vystúpením v Prahe. „Naša hra vyvracia zažitú predstavu, že Hamlet je depresívny a zmučený. Shakespearov text ukrýva veľkú dávku humoru,“ tvrdí Ladi, ktorý na hrdinovi najviac oceňuje životný idealizmus.

Amanda Wilkin v Hamletovi stvárňuje Oféliu, ale... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Amanda Wilkin, herečka Amanda Wilkin v Hamletovi stvárňuje Oféliu, ale aj iné postavy. Herci si úlohy spravodlivo striedajú.

Niekde (ako aj v Bratislave) majú diváci titulky. Inde si musia vystačiť s písomným prehľadom deja. „Snažíme sa však, aby aj z pohybov a intonácie mohli diváci vycítiť, o čo v hre ide,“ vraví Amanda. Súbor divákov vždy poteší aspoň privítaním v ich rodnom jazyku.

Aké to pre mladého herca je stať sa súčasťou azda najslávnejšieho divadla sveta? Amanda a Ladi sa zhodnú, že túto príležitosť v ich kariére už možno nič neprekoná. Za zázrak považujú už možnosť hrať v sídle divadla Globe, ktoré v 90. rokoch postavili podľa dochovaných informácií o tom, ako kedysi skutočne vyzeralo, a dokonca len dvesto metrov od jeho pôvodného miesta. „Je to divadlo pod holým nebom. Nemá umelé osvetlenie ani ozvučenie, je to skrátka o hercoch a divákoch,“ vysvetľuje Ladi. „Ako herec tam cítite každý pohľad z hľadiska. Pokúšame sa túto atmosféru navodiť aj počas tohto turné, preto počas predstavenia nechávame svetlá zasvietené,“ dopĺňa ho Amanda.

Ladi Emeruwa je na turné Globe to the Globe... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ladi Emeruwa, herec z Globe Theatre Ladi Emeruwa je na turné Globe to the Globe jedným z dvoch predstaviteľov Hamleta

Hoci sa táto myšlienka priam ponúka, Globe nehrá len Shakespeara. Inscenuje aj súčasné hry. Na konkurze však hercov preverujú práve Shakespearove povestne náročné repliky. „Každý herec by si mal Shakespeara aspoň vyskúšať. Ponúka nepreberné variácie emócií a je stále veľmi aktuálny. Keď zvládnete Shakespeara, uveríte, že zvládnete všetko. Ako herečka musím vyzdvihnúť aj jeho ženské postavy, umožnia vám byť silnou a smelou ako nikdy,“ chváli majstra Amanda. Ladi priznáva, že hrať v jeho hrách má aj úskalia: „Jeho hry sú veľmi perfekcionistické. Nie je jednoduché robiť im česť.“ Sám má najradšej Romea a Júliu, jeho kolegyňa zase Othella. „Bolesť a šialenstvo muža, ktorý sa dozvie, že je mu jeho láska neverná, je taká živá a nadčasová…“ vraví.

A ako by sa podľa hercov z Globe Theatre Shakespeare adaptoval na dnešný svet? „Možno by sa dal na film, iste by písal kasové trháky. Vždy predsa písal príbehy o ľuďoch a pre ľudí,“ myslí si Amanda. „Určite by však nezanevrel ani na divadlo a viem si ho predstaviť aj ako filantropa,“ zamýšľa sa Ladi.

Koncom týždňa sa súbor vracia do Londýna, kde budú mať niekoľkotýždňovú zaslúženú prestávku. Potom s Hamletom vyrazia do Ameriky a Karibiku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hamlet #Eurokontext.sk #Shakespeare´s Globe Theatre #rozhovor s hercami