Monty Python v Londýne zabávali dvadsaťtisícový dav

"Kto sa na nich chce ešte pozerať? Naozaj vtipní boli predsa naposledy v 60. rokoch. Sú to len starí vráskaví chlapi, ktorí si chcú zarobiť, a ten najlepší z nich už aj tak dávno zomrel," nešetrí Mick Jagger iróniou v krátkom videu, ktorým chcú The Rolling Stones podporiť aktuálne turné legendárnej komediálnej formácie Monty Python. V skutočnosti sa v utorok na prvú z ich desiatich šou v londýnskej 02 Aréne prišlo pozrieť 20-tisíc nadšených fanúšikov.

03.07.2014 15:07
Britain Monty Python Photo Call Foto:
Monty Python pred utorňajším vystúpením.
debata

Členovia Monty Python svoju novú šou s názvom Jeden dole, piati na rade tradične sami „strhali“ ešte pred utorňajšou premiérou. Michael Palin ju nazval „odpadom“, Terry Gilliam označil celé obnovenie skupiny za „depresívne“. Ich publikum sa však s týmto negativizmom určite nestotožňuje. Dvojhodinovú koláž až broadwaysky štylizovaných hudobných čísel (vrátane kultovej Always Look on the Bright Side of Life) a komediálnych skečov v živom predvedení aj v podobe premietaných dokrútok, ovenčili mohutným aplauzom aj standing-ovation.

Niektorí kritici však predsa len „pythonovskému“ karnevalu neodpustili príchuť povinnej jazdy odchádzajúcich velikánov. Recenzent z britského The Independent napríklad prirovnal šou k poslednému koncertu rockových dinosaurov. „Môže komediálna partia vyjsť na pódium a jednoducho odohrať svoje najväčšie hity? Zdá sa, že áno.“ Autor recenzie pre denník The Guardian verí, že Monty Python mohli z vlastného repertoára vyťažiť aj oveľa viac. The Hollywood Reporter zase viaceré vtipy použité v šou nazýva starými a ošúchanými. Skalnému fanúšikovi formácie však iste žiadna kritika výnimočný zážitok z predstavenia, ktoré si „pythonovci“ zopakujú ešte deväťkrát, nepokazí.

Páni z formácie Monty Python sú ikonami britského humoru už 45 rokov. John Cleese, Michael Palin, Eric Idle a Terry Gilliam debutovali roku 1969 (ešte v pôvodnej šesťčlennej zostave s dnes už zosnulým Grahamom Chapmanom) legendárnym seriálom Monty Python's Flying Circus. Odvtedy sa mnohokrát schádzali aj rozchádzali pri najrôznejších televíznych, filmových aj divadelných projektoch. Mnohé z ich originálnych skečov plných absurdít a čierneho humoru majú dnes kultovú povahu a vek im v „šťave“ v najmenšom neuberá. O ich masovej obľube svedčí aj rekordná rýchlosť, s akou sa vstupenky na ich aktuálne predstavenia predávali (prvá šou bola vypredaná už za 45 sekúnd). Napriek tomu sa však Monty Python so svojimi fanúšikmi už tentoraz mienia rozlúčiť naozaj definitívne. Poslednú šou v Londýne odohrajú 20. júla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Mick Jagger #Monty Python #Jeden dole #piati na rade