Stanislav Štepka, srdce radošincov

Ľudskosť a humor každodenného života. To je prínos Stanislava Štepku do slovenského umenia. Spisovateľ, dramatik, režisér, scenárista, herec, textár a vedúca osobnosť Radošinského naivného divadla oslávi 26. júla sedemdesiatku.

12.07.2014 05:00
Stanislav Štepka: Nemám rád vtipy a už... Foto:
Stanislav Štepka oslavuje jubileum.
debata

„Radošinské naivné divadlo je značka. Verte, usilujeme sa viac ako dosť, aby to bola spoľahlivá značka,“ vyhlásil Stanislav Štepka pred tromi rokmi v rozhovore pre Pravdu. Značkou, a spoľahlivou, sa však stalo už aj jeho meno.

Rodák z Radošiny pritom nemal umelecké korene. V roku 1965 absolvoval Pedagogickú fakultu v Nitre a následne bol do roku 1969 pedagógom v obci Bojná. Už na začiatku šesťdesiatych rokov však pod jeho vedením vzniklo, dnes už uznávané, Radošinské naivné divadlo.

„Trvalo to, povedzme, prvých sedem rokov, kým sme nadobudli pocit, a nakoniec to bola aj pravda, že sme si konečne našli to najdôležitejšie – svojho diváka,“ spomína si umelec v rozhovore. „Objavili sme ho v mládežníckych kluboch, kultúrnych domoch, divadelných aj nedivadelných sálach, ale najmä vo vysokoškolských internátoch, kde sa na naše prvé kabaretné inscenácie vo veľkom priam masovo hrnuli mladí ľudia. Pre mnohých sme sa stali ich divadlom – a my sme zase chvíľami mali dojem, že sme účastníkmi zázraku. Odušu sme hrali, radostne sme sa objímali v zákulisí ako dedinskí futbalisti po góle, ba stávalo sa, že sme Jááánošíííka hrali aj trikrát za deň.“

Jááánošííík patrí medzi najznámejšie hry radošincov, pred obnovením v roku 2000 mal dokonca neuveriteľných 501 repríz. Niektoré Štepkove hry boli aj sfilmované, ako napríklad Človečina, Ženské oddelenie či Čierna ovca.

Štepka si v niekoľkých predstaveniach aj sám zahral. Ako herec sa uchytil aj vo filmoch iných režisérov, spomeňme Šulíkovu Záhradu alebo Jakubiskovu snímku Sedím na konári a je mi dobre.

V sedemdesiatych rokoch vydával na podnet Milana Markoviča Učiteľské noviny v Bratislave, medzi rokmi 1976 až 1983 pracoval ako redaktor Československého rozhlasu v Bratislave, kde pripravoval a moderoval cyklickú zábavnú reláciu Variácie.

A hoci vie Stanislav Štepka vyvolať úsmev na tvári niekoľkým generáciám divákov, ako prezradil Pravde, nie je fanúšikom vtipov. "Nemám rád vtipy a už vonkoncom nie vulgárne. Mám rád vtipné, autentické príbehy zo života, v ktorých vtipnosť susedí s istým poznaním. Také rád počúvam a o také sa – ak sa podarí – aj pokúšam.“

3× Stanislav Štepka

napísal okolo 50 divadelných hier

vydal aj knihu pre deti s názvom Lastovičie rozprávky

jeho múzou bola Katarína Kolníková

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Stanislav Štepka #Radošinské naivné divadlo