Roztancovaná Traviata priťahuje

Dvanásť inscenácií, dvanásť divadelných súborov z piatich krajín, päť javísk aj scény pod šírym nebom. Taká je telegrafická vizitka 8. ročníka medzinárodného Festivalu divadiel strednej Európy, ktorého päťdňový program sa v stredu 3. septembra popoludní začne v Košiciach. "Každý rok sa snažíme z okolitých krajín priviezť do Košíc zaujímavé predstavenia, ktoré získali rôzne ceny či ocenenia," povedal riaditeľ festivalu František Ténai.

03.09.2014 09:00
Artemis Danza z Bologne Foto:
Skupina Artemis Danza z Bologne privezie do Košíc tanečné spracovanie Verdiho opery Traviata.
debata

„Človeče, nie si nič, kým sa najprv neprejavíš v pekných slovách!“ Hlása jeden z hrdinov inscenácie Životy sídliskových svätých, za ktorú získal Teatr Ad Spectatores z Vroclavu už mnoho významných divadelných ocenení. Na streche jedného z blokov sa stretávajú obyvatelia sídliska – pustovník Egon, misionárka Apollonia, o zabudnuté sny sa starajúca Kunerta a ďalší – túžiaci zmeniť svoj smutný osud náhodných a nechcených detí. Každý chce legendu, ktorá by mu dala pocit nesmrteľnosti a bezpečia. V sivej betónovej realite sa rodia svätci, mučeníci aj mystici.

Ťahákom festivalu bude Verdiho Traviata v tanečnom spracovaní skupiny Artemis Danza z Bologne. Choreografka a režisérka Monica Casadei ponúka jednu z najznámejších opier skladateľa z Busseta z pohľadu Violetty. Kurtizány, dychtiacej po čistote, v ktorej sa spája sentiment lásky s poznaním, že všetko má svoj koniec. Kým konflikt jedinca a spoločnosti, oficiálnej tváre a vnútorného cítenia dosahuje vrchol. „Vstupenky na festivalové predstavenia sú zadarmo, napriek tomu si ich musia návštevníci vyzdvihnúť v pokladnici. Tam som sa dozvedel, že o Traviatu talianskeho súboru je zatiaľ najväčší záujem,“ pokračoval riaditeľ festivalu.

Zvláštna cena poroty z festivalu Nová dráma/New Drama zdobí Horákovo a Olstenovej Svedectvo krvi. Moderne spracovaná inscenácia, približujúca osudy troch mladých erudovaných ľudí, ktorých umučili, zaostrila herectvom, hudbou a spevom najmä na mladé publikum. „Prezentácia workshopu v košickom Kostole Najsvätejšej Trojice bude presne v ten večer a v tých istých priestoroch, kde Štefana Pongráca, Mareka Križina a Melichara Grodzieckého v roku 1619 umučili,“ vysvetlil František Ténai.

K festivalovým magnetom podľa neho patrí – okrem spomínaných predstavení – aj Banská slepota. V spoločnom projekte Divadla Csiky Gergely Színház v Kaposvári a Národného divadla v Pécsi ožíva na javisku bezútešnosť, zmar, ničnerobenie a korupcia v malej dedinke, v ktorej zatvorili baňu, čo dovtedy živila celé okolie. Hrdinov, hľadajúci útechu v alkohole, čakajú voľby starostu – a s nimi spojené nekalé praktiky kandidátov na „koryto“.

„Nie sme zameraní na špeciálny divadelný segment, ale na diváka. Aj preto hráme veľa predstavení v exteriéri mesta,“ dodal riaditeľ festivalu. Pred historickou budovou Štátneho divadla bude napríklad dnes „šantiť“ bláznivá Černá rodinka českobudějovického Divadla Kvelb. V piatok zas žonglérska show a akrobatická paródia Sud prachu vroclavského Teatra na walizkach. Podrobné informácie o programe 8. ročníka Festivalu divadiel strednej Európy v Košiciach sú na www.kosicefest.eu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Festival divadiel strednej Európy #inscenácie