Nominácie na DOSKY: Prvá scéna boduje naplno

Karpatský thriller, Láskavé bohyne, Ilúzie? Ktorá z týchto inscenácií získa DOSKY, bude jasné v piatok 26. septembra krátko pred polnocou - v prvý večer 23. ročníka medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.

03.09.2014 16:50
dosky laskave bohyne Foto:
Láskavé bohyne sú nominované v štyroch kategóriách, DOSKY môže získať aj Ľuboš Kostelný (na snímke v Milanom Ondríkom) za postavu Maximiliána Aueho.
debata

Keď včera vyhlásili nominácie na divadelné ocenenie sezóny, bolo už jasné, že prestížnu cenu v kategórii najlepšia inscenácia sezóny 2013/2014 získa Činohra Slovenského národného divadla. Na jej scéne vznikli všetky tri predstavenia.

Za Láskavé bohyne, temnú fresku o kultivovanom dôstojníkovi SS, ktorý sa drobnými kompromismi s vlastným svedomím stane prevodovým kolieskom v súkolesí masového zabíjania, má šancu získať DOSKY aj režisér Michal Vajdička, predstaviteľ hlavného hrdinu Maximiliána Aueho Ľuboš Kostelný a scénograf Pavol Andraško. „Obraz o našom konaní počas vojen je nielen temný, ale aj alarmujúci. Hovorí totiž, že utešiť nás môže – ak nemáme srdce, ale iba rozum – len fakt, že predloha Johathana Littella rozpráva fiktívny príbeh,“ hodnotila recenzia Pravdy.

Druhú nomináciu za Karpatský thriller získal v kategórii najlepšia réžia Roman Polák. Eugen Gindl v texte reflektuje témy korupcie, klientelizmu a tieňovej ekonomiky na základe udalostí, ktoré sa odohrali na Slovensku. „Režisér bez ostychu necháva zaznieť pravdu, a pritom naplno rozvíja divadelný potenciál hry. Karpatský thriller je umelecky silná a spoločensky odvážna inscenácia, ktorá trúfalo odkrýva korupčnú ekonomiku. Kiežby facka, ktorú z javiska uštedrili, štípala tie správne líca,“ písalo sa v recenzii na stránkach Pravdy.

Za réžiu môže získať DOSKY aj Agnieszka Olsten, ktorá v košickom Štátnom divadle inscenovala hru Karola Horáka Svedectvo krvi. Príbeh troch mladých vzdelaných mužov, ktorí sa ocitli na hranici smrti a nezapreli vieru napriek ponúkaným výhodám, inscenovala poľská režisérka ako moderné divadlo s novým typom herectva, hudbou a spevom. Svedectvo krvi vynieslo nomináciu aj Tomovi Cillerovi za scénu a autorskej dvojici Katarzyna Borek, Wojciech Orszewski za hudbu.

Zdene Studenkovej, nominovanej za postavu Leni Riefenstahlovej (Leni, Činohra SND) a Kristíne Turjanovej, nominovanej za postavu Johnovej (Potkany, DAB Nitra) konkuruje v kategórii najlepší ženský herecký výkon Eva Sklyarová za postavu Anny Kareninovej v rovnomennom balete (ŠD Košice). Okrem Ľuboša Kostelného „súperia“ o DOSKY Daniel Fischer (Kristián, Buddenbrookovci, SND) a Vladimír Obšil (Tibor Hanzel, 4. časť Desatora, SND).

Dve nominácie zdobia Jane Eyrovú (SND): za scénu Juraja Kuchárka a kostýmy Martina Kotučka. Kostýmy vyniesli nomináciu aj Eve Rácovej-Kudláčovej za Madame Bovary (SND) a Mariji Havran za Lásku na Kryme (Divadlo Astorka Korzo '90).

Múdre a dojímavé sú Vyrypajevove Ilúzie. Trpko-smiešna komorná dráma, v ktorej poodhaľuje režisér Eduard Kudláč na javisku Činohry SND intímny vesmír dvoch manželských párov, je experimentom pre náročnejšie publikum. Divadelných kritikov, teoretikov a publicistov, ktorí Ilúzie nominovali medzi tri najlepšie inscenácie sezóny, viditeľne oslovila.

V 19. ročníku ankety najviac zaujali inscenácie prvej slovenskej scény. SND získalo 15 nominácií, udeľovaných v šiestich kategóriách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #DOSKY #Divadelná Nitra #Činohra SND