Nová scéna uvedie štyri premiéry

Divadlo Nová scéna (DNS) uvedie v nadchádzajúcej divadelnej sezóne štyri nové činoherné tituly. Pôjde o predstavenia Ako zbaliť babu alebo bezva finta, Najstaršie remeslo, Sluha dvoch šéfov a Equus. Okrem toho DNS ponúkne aj vystúpenia hosťujúcich umelcov a nový projekt pre deti s názvom Nová scénička - zahrajme sa na divadlo.

18.09.2014 07:00
Daniel Radcliffe Foto:
Herec Daniel Radcliffe (na snímke) prekvapil nahotou, keď sa rozhodol odhaliť v hre Equus v Londýne. V slovenskej inscenácii hry sa na Novej scéne predstaví Dávid Hartl.
debata

Ako prvá bude mať premiéru 23. a 24. októbra v Štúdiu Olympia bláznivá komédia Ako zbaliť babu alebo bezva finta v réžii Dušana Kaprálika, v ktorej sa predstavia piati mladí členovia hereckého súboru – Patrik Vyskočil, Lukáš Pišta, Dávid Hartl, Miroslava Drínová a Romana Dang Van.

Siedmeho a ôsmeho novembra potom na veľkom javisku uvedú tragikomédiu Najstaršie remeslo v réžii Ľubomíra Pauloviča. V tomto predstavení si zahrajú Ida Rapaičová, Oľga Zöllnerová, Oľga Šalagová, Eva Landlová, Libuša Trutzová, Zuzana Kocúriková, Eva Mária Chalupová, Milka Zimková a Maja Velšicová.

V januári bude mať premiéru ďalšia bláznivá komédia – Sluha dvoch šéfov, ktorú režíruje Svetozár Sprušanský a v hlavnej úlohe v nej budú alternovať hosťujúci herci Peter Kočiš a Martin Šalacha.

Ako poslednú uvedú v marci psychologickú drámu Equus, v ktorej sa v hlavných úlohách psychiatra a mladého delikventa predstavia Juraj Ďurdiak a Dávid Hartl. Réžie sa ujme Michal Náhlík. V súčasnosti sú okrem toho v DNS konkurzy do muzikálu Bedári, ktorý začnú skúšať na jar budúceho roka a premiéra je plánovaná na september 2015.

„Nová sezóna je sústredená najmä na herecké osobnosti a herecké výkony. Do divadla patria herci všetkých generácií a sme radi, že aj takýmto spôsobom môžeme vzdať úctu tým, ktorí na divadelných javiskách stvárnili desiatky úloh a vytvoriť im priestor na ich herecké majstrovstvo. Uvedením komédií, tragikomédie aj psychologickej drámy chceme pokročiť o kus dopredu k vzťahu k hereckému kumštu. Verím, že práve staršia generácia hercov môže pozitívne ovplyvniť tú mladšiu a dúfam, že dámy po skúsenosti s predstavením Najstaršie remeslo dostanú chuť ešte sa vracať na javiská,“ uviedol na tlačovej konferencii generálny riaditeľ DNS Juraj Ďurdiak.

V septembri sa v DNS predstaví aj hosťujúce divadlo Cervinus Theatrum Szarvas z Maďarska, ktoré v maďarskom aj slovenskom jazyku ponúkne rodinný muzikál Perinbaba v réžii Viktora Vargu. Spomínaná herečka, spisovateľka a scenáristka Milka Zimková bude od septembra do decembra hosťovať v Štúdiu Olympia, kde predstaví päť svojich monodrám – Katarína Veľká, Bon soir, umelci, Neveľo nas idze, neveľo nam treba, Do lesíčka na čekanou a Angelina.

Novinkou v ponuke pre detského diváka je projekt novej členky súboru DNS Anikó Vargovej Nová scénička – zahrajme sa na divadlo. Ide o divadelné dielne, počas ktorých herci vymyslia a naskúšajú s deťmi krátke predstavenie, vytvoria náznakové kostýmy a nakoniec si scénku aj zahrajú. Cieľom projektu je ukázať deťom, ako vzniká divadelné predstavenie, podnietiť ich kreativitu a fantáziu a súčasne v príbehu, ktorý si sami vytvoria, pochopiť a prežiť ponaučenie, ktoré príbeh prináša.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéry #Nová scéna #Ako zbaliť babu alebo bezva finta #Najstaršie remeslo #Sluha dvoch šéfov #Equus