Timrava z kulturáku

Vo foyeri ohyzdného dedinského kultúrneho domu sa v ten večer veľa udeje. Padajú urážky, facky, manželstvá, česť aj životy a celé by to bolo smutné, keby to nebolo smiešne.

10.11.2014 12:30
Bál, inscenácia SND Foto:
Jozef Vajda (Žovkin) a Zdena Studenková (Kata) v inscenácii Bál, ktorá mala v SND premiéru cez víkend.
debata (1)

Podľa reakcií premiérového publika je však jasné, že SND má na repertoári ďalší kasový trhák. Je ním najnovšia inscenácia Bál. Božena Slančíková-Timrava, podľa ktorej poviedok text vznikol, by počas svojho života len ťažko predpokladala takýto úspech. Možno by ju však prekvapila skutočnosť, že jej hrdinovia sú vyše sto rokov od ich stvorenia na smiech.

Tragédie vedľa záchodov

Na dedinskom bále sa z večera do rána zmenia osudy mnohých prítomných. To, že hypochondrovi Važeckému (Daniel Fischer) vytrhajú zlaté zuby z úst a že sa Katuši (Zdena Studenková) počas večera znepáči jej dlhoročný manžel Žovkin (Jozef Vajda), sú len kulisy ku skutočným drámam. Milina (Táňa Pauhofová) sa pre nešťastnú lásku k učiteľovi Samovi (Ján Koleník) spíja pod obraz. Lekár Michal (Ľuboš Kostelný) aj napriek tomu radšej trávi čas v jej prítomnosti, akoby mal so svojou manželkou prežiť jej posledné dni. Farár Milan (Alexander Bárta) sa natoľko snaží vyťahovať svojich farníkov z bahna, že na riešenie vlastných problémov so snúbenicou Júliou (Monika Horváthová) už nemá síl. Svitanie po bále so sebou prináša oveľa horšie pocity, ako len bolesť hlavy. Všetky osobné tragédie, ktoré Daniel Majling vyskladal z viacerých Timraviných poviedok, sú však takmer nadobro prehlušené etudami pri bufetovom okienku a na záchodoch.

Bujarého humoru je v inscenácii toľko, že premiérové publikum dokonca podľahlo zlozvyku tlieskať po každom komickom výstupe. Uveďme však veci na pravú mieru. Autor dramatizácie a zároveň dramaturg inscenácie Daniel Majling rozhodne nemal v úmysle zosmiešňovať Timravine postavy a príbehy. Nadľahčenie, irónia a zosúčasnenie však spolu s realistickou réžiou a neraz bujarými hereckými výkonmi spôsobili, že v inscenácii sa takmer úplne vytrácala vnútorná aj vonkajšia tragickosť postáv a ich životov.

Veľké mená, veľa smiechu

Ani režisérovi Michalovi Vajdičkovi nemožno uprieť ambíciu vrstviť komediálnu rovinu s vážnou. Dokazujú to napríklad prepracované mizanscény, v ktorých sú mnohé vtipy viditeľné až pri pozornejšom pohľade. Žiaľ, gagy, ktoré išli divákovi na ruku, často úplne prehlušili jemnejšie vtipy s pointou a tento jav išiel ruka v ruke s nevyváženosťou hereckej zložky. Výkony sa pohybujú na širokej škále od úsporného a civilného herectva Alexandra Bártu či Ľuboša Kostelného cez prepracované štylizácie Táne Pauhofovej, Daniela Fischera a Richarda Autnera až po krikľavé a ploché kreácie Zdeny Studenkovej a Jozefa Vajdu. Je to istotne škoda, pretože inscenácia prináša aj oveľa väčšie divadelné príležitosti ako len povrchnú typovosť.

Bál v SND je aj napriek výhradám inscenácia, ktorá sa istotne stretne s veľkým diváckym úspechom. Príbehová koláž, ktorá spája hrdinov viacerých poviedok do kompaktného, a najmä aktuálneho celku, herecké obsadenie plné silných mien a v neposlednom rade humor, ktorý zabaví aj plnú sálu SND. Škoda, že sa toho Timrava nedožila. Alebo nie?

Hodnotenie Pravdy: 3/5

Božena Slančíková-Timrava, Daniel Majling: Bál / réžia: Michal Vajdička / dramaturgia Daniel Majling / scéna: Pavol Andraško / kostýmy: Katarína Hollá / hudba: Marián Čekovský / hrajú: Alexander Bárta, Táňa Pauhofová, Ján Koleník, Ľuboš Kostelný, Zdena Studenková, Jozef Vajda, Kamila Magálová, František Kovár, Jana Oľhová, Monika Horváthová, Daniel Fischer, Richard Autner a ďalší / premiéra: 7. novembra 2014 v Sále činohry v novej budove SND

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #recenzia #Božena Slančíková-Timrava #Bál ruží