Festival Drama Queer zaostrí na ženskú identitu

Divadelný festival Drama Queer vstupuje do svojho druhého ročníka. Podujatie, ktoré bojuje proti homofóbii a prostredníctvom divadelných predstavení sa venuje problematike LGBTI ľudí, sa v bratislavskom A4 - priestore súčasnej kultúry na Karpatskej ulici začína vo štvrtok 20. novembra a potrvá do 24. novembra.

20.11.2014 12:00
Záber z predstavenia Lab.oratórium sexuality. Foto:
Záber z predstavenia Lab.oratórium sexuality.
debata

Témou druhého ročníka festivalu je ženská identita v umení. Drama Queer ponúkne viacero inscenácií, pod ktoré sa podpísali ženy – režisérky. Napríklad Lab.oratórium sexuality v réžii Sandry Polovkovej, Výhybka v réžii Zuzany Liptákovej či Žena ako žena v réžii Ivety Ditte Jurčovej, ktorá mapuje postavenie a pozíciu ženy v historickom priereze slovenskej literatúry.

Priestor dostane aj sólo choreografa a tanečníka Jara Viňarského. "Fyzická inscenácia Nikdy nezaliaty čaj od Jara Viňarského komunikuje s divákom o identite, nakoľko sa muž cíti žensky a naopak. Sprievodný program festivalu prináša návštevníkom pohľad na súčasnú slovenskú ženskú poéziu a tiež na tvorbu mladej autorky Zuzany Mikulcovej, ktorá v hudbe sprítomňuje výrazne ženské emócie a nazeranie na svet,“ povedala dramaturgička festivalu Sandra Polovková.

Festival Drama Queer vznikol minulý rok. "Prvotný impulz sme dostali od českého divadelného zoskupenia Tanterhorse: physical mime theater, ktorému sme chceli vytvoriť platformu na prezentovanie ich divadelného umenia aj na Slovensku. Z tejto spolupráce vznikol napokon päťdňový festival, ktorým sme mali možnosť prezentovať queer divadlo zo Slovenska aj z Čiech,“ priblížil začiatky riaditeľ festivalu Róbert Pakan.

Prvý ročník sa stretol s úspechom, ale nevyhol sa ani kritike. Pobúrenie vyvolala najmä bábková hra pre deti. "Údajne učila deti homosexualite. To však nie je pravda. Išlo o nevinnú hru, ktorá hovorí o rodových stereotypoch,“ vysvetlil Pakan.

Vstupenky na jednotlivé predstavenia si môžete zakúpiť na mieste alebo prostredníctvom interticketu za poplatok päť eur, študenti a dôchodcovia za tri eurá.

AUTORKA JE ŠTUDENTKA ŽURNALISTIKY NA UK V BRATISLAVE

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadelný festival #Drama Queer #LGBTI+