Zvieratká, čo majú horšie i lepšie ľudské vlastnosti

Nepozerá sa na deti zhora ako mnohí dospelí. Jedna z najúspešnejších a najhrávanejších súčasných poľských divadelných autoriek Marta Guśniowska nechce svojimi textami poučovať ani vychovávať. Dokazuje to aj v rozprávkovej hre Anjelik, žirafa a stolček alebo o (ne)zmysle, ktorá má v piatok 28. novembra premiéru v Slovenskom komornom divadle v Martine.

28.11.2014 09:00
Predstavenie Anjelik, žirafa a stolček alebo o... Foto:
Predstavenie Anjelik, žirafa a stolček alebo o (ne)zmysle dnes premiéruje Slovenské komorné divadlo v Martine.
debata

Príbeh sa odohráva v Afrike a rozpráva o anjelikovi, ktorý sa nesmie vrátiť do neba skôr, ako nájde zmysel svojho bytia. Spolu so žirafou, slonom a chameleónom putujú po svete a hľadajú zmysel anjelikovej existencie. Zistia, že najdôležitejšie je veriť v seba samého, mať priateľov a navzájom si pomáhať.

„Zvieratá sú zábavnejšie a zaujímavejšie ako ľudia a je ľahšie sa do nich zamilovať,“ vysvetlila mladá autorka. Napísala už viac ako tridsať pôvodných divadelných rozprávok a získala mnoho prestížnych ocenení. „V mojich rozprávkach majú hrdinovia veľa chýb a zvieratá sa za to neurážajú. Myslím si, že to chyby v konečnom dôsledku spôsobujú, že sme výnimoční. Ideál je nudný. Keď si pomyslíme na svojich blízkych, tie malé nedokonalosti spôsobia, že sa usmievame popod nos. Každý z mojich zvieracích hrdinov je veľmi ľudský vo svojich chybách a nerestiach, ale pritom je milovaný a nevinný – ako zvieratká,“ dodala Marta Guśniowska.

Zábavnú rozprávku s pesničkami režijne naštudovali Andrea Bučková, ktorá je aj autorkou hudby, a Michael Vyskočányi. Texty piesní napísal Vlado Janček. Scénu navrhol Tom Ciller a kostýmy Zuzana Hudáková. Anjelika hrá Tomáš Mischura, zvieratká, ktoré majú horšie i lepšie ľudské vlastnosti, Zuzana Rohoňová (Žirafa), Eva Gašparíková (Chameleón) a Marek Geišberg (Slon).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Martin #rozprávková hra