Na skle maľované nestarne

Zbojníci v texaskách a žandári v čiernych sakách. Tak interpretuje príbeh legendárneho muzikálu Ernesta Brylla a Katarzyny Gärtnerovej Na skle maľované režisér Milan Antol.

12.12.2014 16:00
Na skle maľované Foto:
Zbojníci v texaskách a žandári v čiernych sakách. Tak interpretuje príbeh legendárneho muzikálu Ernesta Brylla a Katarzyny Gärtnerovej Na skle maľované režisér Milan Antol.
debata

Premiéru uvedie v piatok 12. decembra Štátne divadlo Košice. „Nové košické predstavenie bude tak trochu staronové,“ priznal režisér, ktorý ho inscenoval už pred dvadsiatimi rokmi v prešovskom Divadle Jonáša Záborského.

„Teraz ho naštudovali noví herci a študenti košického konzervatória. Je to tak trochu súboj medzi zbojníkmi a žandármi, teda medzi študentmi a profesormi,“ pokračoval Milan Antol. Netají, že vychádza z úspešnej prešovskej produkcie, ktorá sa hrala takmer trinásť rokov a mala viac ako štyri stovky repríz. Ako východisko si zvolil princípy ľudového divadla. „Budeme sa hrať a hľadať všetky možné fantazijné svety za pomoci plachty, palíc či suda. Tak ako kedysi naši starí dedovia na fašiangy pripravovali hry a hrali sa s tým, čo si doniesli z hospodárstva. Vzťah, ktorý týmto ,rekvizitám' prisúdili, ich menil na niečo iné – na to, čo práve potrebovali na scéne,“ pokračoval režisér.

Dramaturgickej koncepcii prispôsobil aj hudobnú stránku inscenácie. Košické Na skle maľované je o tom, ako sa partia mladých stretne na chate v horách. „Aj hudba bude vychádzať z toho, čo by na takom trampe mohli mať pri sebe. Gitara, husle, basa, takže folk,“ uviedol Milan Antol, ktorý text upravil a navrhol aj výpravu. Postavy Jánošíka a Aničky zveril študentom Erikovi Jasaňovi a Laure Márii Kollegovej.

Premiérová atmosféra zavládne dnes večer aj v bratislavskom Divadle Aréna. Príde Zabijak Joe. Debutová hra súčasného amerického dramatika a scenáristu Tracyho Lettsa, ktorú preložili do dvanástich jazykov a ktorá už ožila na javiskách pätnástich krajín. „Je to provokatívny text a strhujúci príbeh s neobyčajnou zápletkou,“ povedala režisérka Ariana Totíková.

Príbeh vychádza zo skutočnej udalosti. Totálne zadlžený Chris si objedná vraždu vlastnej matky, aby sa dostal k peniazom z jej životnej poistky. O svojom zámere presvedčí aj otca a sestru. Napokon, chudobná rodina bez perspektívy, ktorá jediné východisko zo všetkých problémov vidí v peniazoch, s ňou už dlho nežije. A rodinné putá pre ňu znamenajú menej ako nič.

Úlohy nájomného vraha sa má zhostiť policajný vyšetrovateľ Joe. Podarená rodinka ho hostí v karavane, v ktorom našla úbohý domov. „Viac než odkiaľ a kto je Joe, je podstatné, že svojou prítomnosťou poukazuje na ľudskú lenivosť, sebeckosť, pohodlnosť a krutosť,“ pokračovala režisérka. Oslovili ju aj inšpiratívne prostredia, kombinácia temperamentov a charakterov, živý dialóg a stále prítomné napätie, vyplývajúce z ohrozenia i erotiky.

„Postavy hry sú bizarné, jedinečné a špecifické. Stretnutie dvoch svetov, ktoré reprezentujú, prináša nielen napätie, ale aj mnoho komických momentov. Nedorozumenia aj rôzne očakávania postáv, temné utajené skutočnosti, to zas hre dáva dramatický rozmer,“ dodala Adriana Totíková. Scénu, ktorej dominuje karavan, navrhla Zuzana Formánková, ktorá sa s Martinou Golianovou podpísala aj pod návrhy kostýmov. Zabijak Joe sľubuje silný divácky zážitok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Štátne divadlo Košice #Na skle maľované