Nájomné vraždy z karavanu

"V Tracyho príbehoch každý skončí nahý alebo mŕtvy," povedala o hrách Tracyho Lettsa jeho matka spisovateľka Billie Lettsová.

18.12.2014 07:00
Zabiják Joe Foto:
Marián Prevendarčík (Ansel), Diana Mórová (Sharla) a Marek Majeský (Joe) v inscenácii Zabijak Joe na javisku bratislavského Divadla Aréna.
debata

Už len táto veta je lákadlom na návštevu inscenácií a filmov, v ktorých Letts figuruje ako autor. Situácie drsné natoľko, že divák sa musí smiať z čistého pudu sebazáchovy. O niečo podobné sa uvedením jeho divadelného debutu Zabijak Joe pokúsili aj v Divadle Aréna.

Poďme zabiť mamu!

V nechutne špinavom obytnom karavane žije Ansel s dcérou Dottie a druhou ženou Sharlou. Onedlho sa však dostavia aj hostia. Najskôr problémový syn Chris a napokon aj Zabijak Joe, ktorého si spoločne najmú, aby kvôli tučnej poistke zavraždil Anselovu prvú manželku a ich mamu. Vydarená rodinka, však? To však nie je zďaleka to najhoršie, čo si navzájom urobia.

To, že je Lettsov text taký vtipný a zároveň krutý, vyplýva najmä z toho, že autor je nielen zručný dramatik, ale predovšetkým výborný pozorovateľ. Žiadna postava nehovorí nič, čo by v živote nepovedali skutoční ľudia. A ľudia žijúci v karavane na okraji spoločnosti sotva psychologizujú a žijú svoj život ako frašku. Práve to je slabinou inscenácie v Aréne.

V statickej prvej časti sa režisérka Adriana Totiková pokúša násilne vytvárať vtipy. Vo výsledku sa tak divák baví na čudne hovoriacich a chodiacich „lúzroch“, ktorí trávia život medzi prepínaním televíznych kanálov, ich nevyberanom slovníku a holých zadkoch. Komická čierna by však lepšie vynikla vtedy, ak by sa komickosť nepodsúvala nasilu a inscenácia by vychádzala z reality. Podstatne lepšie si vedie druhá časť, v ktorej sa drsný príbeh stupňuje a herci sa môžu oprieť o konanie. V závere sa tak predsa len dočkáme sľubovanej nervy trhajúcej hry.

Skutočný karavan na scéne

Silnou stránkou inscenácie je bezpochyby výborná scénografia Zuzany Formánkovej, ktorá na javisko preniesla skutočný obytný karavan s množstvom interiérových gýčov. Prím hrajú ružový gauč, televízny satelit, s ktorým treba hýbať, aby naskočil signál, či ojazdené pneumatiky ako sedačky pre hostí.

Ďalším pozitívnym momentom sú herecké výkony ženskej časti obsadenia. Diana Mórová ako Sharla síce nešetrí svojím prehnaným temperamentom, ale v explicitnej druhej časti bol jej výkon pozoruhodným prekvapením. Za pozornosť stojí aj výkon Jany Kovalčikovej ako čudáčky Dottie. Kovalčiková je prirodzená a jej herectvo pôsobí veľmi sviežo.

Menej šťastné boli mužské výkony. Marián Prevendarčík ako otec Ansel a Matej Marušin ako syn Chris pôsobia herecky nevýrazne. Naopak, až priveľmi krikľavý je výkon Mareka Majeského, ktorý svojou štylizáciou pôsobí miestami viac ako Limonádový Joe než Zabijak.

Zabijak Joe v Divadle Aréna má viacero rezerv. Tou hlavnou je, že z čiernej komédie sa stala komédia bláznivá. Škoda, pretože v druhej časti totiž zreteľne vidno, že text im ponúkal veľké možnosti.

Hodnotenie Pravdy: 2,5/5 Tracy Letts: Zabijak Joe / réžia: Adriana Totiková / scéna: Zuzana Formánková / kostýmy: Z. Formánková a Martina Golianová / hrajú: Marek Majeský, Diana Mórová, Marián Prevendarčík, Jana Kovalčiková, Matej Marušin / premiéra: 12. decembra v Divadle Aréna Bratislava

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Divadlo Aréna #Zabiják Joe