Emília Vášáryová si zahrá na javisku Divadla GUnaGU

Pri pohľade na plagát avizujúci najnovšiu premiéru v bratislavskom Divadle GUnaGU si človek nevdojak povie: "Tak to tu ešte nebolo!" Na prvom mieste svieti meno Emília Vášáryová.

30.01.2015 07:00
Emília Vášáryová Foto: ,
Emília Vášáryová si po prvý raz zahrá na javisku Divadla GUnaGU.
debata

Najvýznamnejšia slovenská herečka súčasnosti a najjagavejšia hviezda Činohry Slovenského národného divadla hosťuje na javisku bratislavského Divadla GUnaGU. Špeciálne pre ňu napísal dramatik Viliam Klimáček hru Odvrátená strana mesiaca. V režijnom naštudovaní Mariána Amslera bude mať inscenácia v piatok 30. januára premiéru.

„Raz veľmi dávno som prehltla biely kamienok. Vyzeral ako malý mesiac, čo práve spadol z oblohy. Bol trocha kyslý ako vycmúľaný cukrík,“ hovorí hlavná hrdinka jemnej komédie, ktorú hrá Emília Vášáryová. Stvárňuje nekriticky milujúcu matku, ktorá sa nechce a nedokáže zmieriť s tým, že jej syn už dávno nie je dieťa, ale dospelý chlap. Neustále mu „zametá“ cestičku životom a je pri tom presvedčená, že len ona vie, čo je pre neho najlepšie. Okrem iného pracuje aj na tom, aby mu zohnala ženu, ktorá z neho konečne urobí muža. Vôbec však netuší, že jej „chlapča“ už dávno niekoho má. Tajne totiž žije s jej priateľkou zo školských čias.

Hra Viliama Klimáčka Odvrátená strana mesiaca osciluje na hranici medzi komédiou a tragikomédiou. Autor sa nevyhýba ani zachyteniu osobných zlyhaní svojich hrdinov, ani dojímavým situáciám, v ktorých sa ocitá hlavná hrdinka. Na jednej strane bojuje s mozgovou príhodou, na druhej zápasí nielen o svojho syna a o sestru, ale najmä o vlastný dôstojný život. Po boku Emílie Vášáryovej si jej syna zahrá Viktor Horján, jej sestru stvárňuje Darina Abrahámová a trojroly českej turistky, londýnskej čašníčky a zdravotnej sestry sa zhostí Zuzana Šebová. Komédia Odvrátená strana mesiaca je štvrtou premiérou jubilejnej tridsiatej sezóny Divadla GUnaGU. Pri tejto príležitosti sa tvorcovia rozhodli ukázať široký žánrový záber svojho súboru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emília Vášáryová #GuNaGu #Odvrátená strana mesiaca