Doma u Hitlerovcov? Kabaret plný irónie

Prečo sa Hitlerovcom nedarí splodiť potomka? Aký je recept na dobrý koláč? Čo sa deje v lágroch a prečo je v Košiciach tak veľa synagóg a tak málo Židov?

20.02.2015 16:35
Tatiana Poláková (Eva Braunová) a Stanislav... Foto:
Tatiana Poláková (Eva Braunová) a Stanislav Pitoňák (Hitler) v inscenácii Doma u Hitlerovcov: Historky z kuchyne.
debata (2)

Aj o tom sa hovorí v hre súčasného českého dramatika Arnošta Goldflama Doma u Hitlerovcov: Historky z kuchyne. Kabaret so siedmimi scénkami a hudobnými číslami, ktorý reflektuje najdesivejšie udalosti dejín minulého storočia cez intímne príbehy hrdinov a prizmu irónie, cynického humoru a satiry uvedie v piatok 20. februára v slovenskej premiére Štátne divadlo Košice.

„Je to mystifikácia. Fikcia, ktorá možno Hitlera ukazuje v pozícii obyčajného človeka. Zábavného chlapíka, ktorý by mohol namiesto knihy Môj boj napísať knihu Môj vtip a ktorý by možno vôbec neuviedol svet do druhej svetovej vojny, kedy sa dostal na akadémiu vo Viedni a stal sa maliarom,“ povedala hosťujúca režisérka Hana Mikolášková. Inak na JAMU v Brne Goldflamova žiačka.

Pre košické divadlo autor text aktualizoval. Scénku, v ktorej sa stretne Stalin s Hitlerom na železničnej stanici, situoval na košické nádražie. A dopísal ďalšiu, v ktorej sa Eva Braunová a Hitler stretnú s Goebblesovcami a idú na výlet do Tatier. „A na stanici stretávajú celú delegáciu predstaviteľov slovenského štátu na čele s Jozefom Tisom,“ prezradila režisérka.

Oproti pôvodnej verzii sa vyjadrenia o Slovensku posunuli do radikálnejšej podoby. „V inscenácii sa objavujú citáty z reálnych Tisových prejavov, ale aj z vyjadrení Hitlera o Slovensku ako nechcenom či nanútenom kolaborujúcom partnerovi,“ vysvetlila dramaturgička Miriam Kičiňová.

„Snažíme sa ironicky a s krutým humorom pozerať na niečo, čomu sa môžeme len vysmiať. Lebo je to také zlé, strašidelné a boľavé, že iný postoj k tomu zaujať nevieme,“ pokračovala dramaturgička. Vzhľadom na bujnejúci radikalizmus všade okolo nás je podľa nej dôležité hovoriť nielen o dôsledkoch, ale aj príčinách. „O ľudskej malosti, o psychopatiách, o mocibažnosti aj neochote byť demokratický, ktoré umožňujú vzostup radikálnych síl. A zrazu vidíme veľa paralel so súčasnosťou. O to dôležitejšie je hovoriť o príčinách,“ zdôraznila Miriam Kičiňová.

Vo výprave Jána Kocmana hrá Hitlera Stanislav Pitoňák, Evu Braunovú Tatiana Poláková, Stalina Peter Cibula, Sándora Máraia František Balog a Jozefa Tisa Peter Čižmár.

„Dnes a už síce môžeme mnohým veciam a domysleným absurditám zasmiať, ale všetko, čo sa v tej dobe dialo, bolo nepredstaviteľne tragické. S touto dvojitou tvárou celá hra pracuje. A pre mňa je najbližším žánrom, v ktorom sa to dá spracovať, kabaret. Používame všetky možné divadelné žánre, strihy z prostredia do prostredia, z emócie do emócie. Formu kabaretu predznamenáva aj samotný autor v tom, ako je celý text napísaný,“ dodala Hana Mikolášková.

Inscenácia Doma u Hitlerovcov, pripomína tragédiu, o ktorej treba neustále hovoriť. Hoci aj cez smiech, o ktorom sa hovorí, že lieči. Zmyslom umenia totiž nie je človeka hladiť, ale otriasť ním.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #ŠD Košice #Arnošt Goldflam