Voľba Manon číha aj na súčasníkov

Vášeň a zúfalstvo rytiera des Grieux zhudobním taliansky, nie francúzsky ako menuet a pudrenku, prehlásil Giacomo Puccini.

13.03.2015 09:00
Janette Zsigová (Manon) a László Boldizsár (des... Foto:
Janette Zsigová (Manon) a László Boldizsár (des Grieux) v inscenácii Pucciniho opery Manon Lescaut.
debata

A v čase, keď diváci už takmer desať rokov tlieskali Massenetovej Manon, skomponoval svoju operu Manon Lescaut. Konečne mal úspech. Premiéry nového naštudovania príbehu dievčaťa, ktoré v túžbe uniknúť pred múrmi kláštora urobí čokoľvek, uvádza v piatok 13. a v sobotu 14. marca Štátne divadlo Košice.

Záletná krásavica si užíva život plnými dúškami. So zaľúbeným des Grieuxom utečie do Paríža. Keď mu však dôjdu peniaze, vymení jeho city za život s podstatne starším, ale bohatým generálom Gerontom. Pôžitkársky sa necháva unášať osudom až do dramatického konca. „Manon prežíva veľmi jednoduché životné situácie, ktoré vyplývajú z toho, že je trochu ľahkomyseľná a chce pozbierať všetko, čo jej život môže dať. Ako režisér mám istú dávku pokory voči partitúre, ale snažím sa ísť hlbšie do psychológie postáv,“ povedal Peter Gábor. Venuje sa najmä činohernej réžii, Pucciniho Manon Lescaut je jeho piata inscenácia opery.

„Pracujeme s istou divadelnom štylizáciou, ale snažíme sa udržať príbeh v jeho emocionálnosti a preniesť ju do hľadiska,“ pokračoval hosťujúci režisér. Dej Prévostovej literárnej predlohy sa odohráva v druhej polovici 18. storočia, nevybral sa však cestou dobovej výpovede. „Život dnes poskytuje mladým množstvo možností, akú cestu si zvoliť. Nájsť tú správnu je niekedy veľmi ťažké. Tak je to aj v prípade Manon. Číha na ňu vrúcny vzťah s des Grieuxom, ale ich čistá láska vo chvíli, keď schudobnejú, začína byť pre ňu fádna. Prichádza na rad chuť žiť v luxuse, prepychu a s tým aj osudové rozhodnutie, ktoré ju dostane až medzi spodinu,“ vysvetlil Peter Gábor aktualizáciu príbehu. Vyhol sa historizujúcim prvkom, ktoré by mohli urobiť predstavenie ťažkopádnym. Aj preto sa rozhodol pre moderné kostýmy, ktoré navrhla Marija Havran, a scénu, ktorej autorom je Jaroslav Valek.

Podľa dirigenta Mariána Lejavu ide o jednu z najťažších opier najmä pre predstaviteľov dvoch hlavných postáv. „V príbehu sú Manon a des Grieux mladí dvadsaťroční ľudia, ale ich party sú písané pre zrelých skúsených spevákov. Máme našťastie v tíme mladých ľudí, ktorí spievajú fantasticky,“ uviedol Lejava. Postavu Manon alternujú Lucie Kašpárková a Janette Zsigová, rytiera des Grieux Marco de Carolis a László Boldizsár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠD Košice #Giacomo Puccini #Manon Lescaut