Divadlo o internetovej nenávisti

Divadlo Nomantinels sa v najnovšej hre zameralo na nenávisť a šikanovanie šírené v anonymnom priestore internetu proti LGBTI komunite. Podľa slov režiséra inscenácie Tomáša Procházku sú práve títo ľudia častým cieľom netolerancie podnecovanej zámerne šírenými klamstvami.

27.03.2015 11:43
Pripojení divadlo Foto:
Inscenácia Pripojení má premiéru v sobotu 28. marca.
debata

Predstavenie dopĺňa internetová kampaň a workshop určený ľudskoprávnym aktivistom. Cieľom je oboznámiť verejnosť s problémom kyberšikany a jej následkami. Inscenácia Róberta Pakana s názvom Pripojení má premiéru 28. marca v bratislavskom Štúdiu 12 a v hlavných úlohách sa predstavia Lýdia Petrušová, Jozef Štupák a Dávid Uzsák.

Na začiatku projektu Pripojení zbierali tvorcovia komentáre na sociálnych sieťach a v diskusných fórach. Reálne vyjadrenia zaznejú priamo v divadelnej hre a objavili sa aj v troch spotoch, zverejnených divadlom na Youtube. O negatívnych skúsenostiach s digitálnym šikanovaním v nich hovorí LGBTI aktivistka Romana Schlesinger, trans žena Zara Kromka a komička Evelyn. Hrdinovia hry sú homosexuáli a pod vymyslenými menami komunikujú v internetovej zoznamke.

„Naoko bezpečný priestor sa ukáže ako zdroj ďalšej bolesti. Práve v tomto anonymnom svete sa aj postavy stávajú zraniteľnými, stretávajú sa s neprijatím a nebezpečnou kybernetickou nenávisťou,“ približuje hru autor Róbert Pakan. Predstavenie sa okrem fenoménu internetového šikanovania venuje demaskovaniu moderných vzťahov. „Na internete si mnohí hľadajú partnerov, no paradoxne tu ešte väčšmi prepadajú samote a odcudzenosti. Príbeh odhaľuje našu intímnu i masovú nenávisť,“ prezrádza Pakan.

Usiloval sa o realistické vykreslenie hlavných protagonistov. Neľutuje ich, práve naopak, jeho pohľad je tragikomický. Režijné naštudovanie Tomáša Procházku vyzdvihuje skôr dramatickú stránku Pakanovho textu. Tvorcovia sa snažia umocniť divácky zážitok použitím moderných inscenačných prostriedkov, pracujú so zvukom a videoprojekciami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Nomantinels #Tomáš Procházka #Pripojení #Štúdio 12