Bačova žena ako Evina voľba

Ocitla sa v zúfalej situácii. Eva, ktorá sa nechtiac stala manželkou dvoch mužov, a s každým mala dieťa. Keď Ondreja, ktorý odišiel zarábať za oceán, vyhlásili za mŕtveho, vydala sa za Miša. Ondrej sa však vrátil. Navyše ako bohatý muž. Chce, aby sa Eva aj s ich synom k nemu vrátila. Ani ten druhý sa však nemieni vzdať ženy ani syna. O dráme ženy, postavenej pred voľbu medzi dvoma mužmi a deťmi, rozpráva Ivan Stodola v hre Bačova žena. Slovenské národné divadlo ju po prvý raz uviedlo v roku 1928 v réžii Janka Borodáča. Na scénu Činohry SND sa "klasika" znova vracia, v sobotu 28. marca a v nedeľu 29. marca bude mať v Štúdiu premiéru inscenácia Romana Poláka.

28.03.2015 12:00
43 bacova zena sirka 2x Foto:
Diana Mórová (Eva) v inscenácii Stodolovej drámy Bačova žena, ktorá má dnes a zajtra premiéru v Štúdiu Slovenského národného divadla.
debata

„Po Karvašovej Polnočnej omši, Timravinom Bále či Švantnerovej Neveste hôľ chceme aj touto inscenáciou, ktorú uvádzame v rámci slovenskej sezóny, ukázať, aká môže byť sila slovenskej klasiky,“ povedal režisér a riaditeľ Činohry SND Roman Polák. Stodolovu predlohu skrátil takmer na polovicu. V rámci úpravy sa rozhodol aj pre jazykové korekcie, aby dodal inscenácii punc aktuálnosti. Odstránil aj podľa neho zbytočnú popisnú folklórnosť a obnažil v hre pôdorys takmer antickej drámy.

„Chápem Bačovu ženu ako hru o jedinečnom až antickom konflikte. Hlavná predstaviteľka Eva bojuje proti osudu. Dané okolnosti príbehu vytvárajú neriešiteľnú situáciu. Ani Eva, ani jej dvaja manželia sa nedostali do osudových problémov vlastným pričinením. Napriek tomu musia riešiť situáciu, ktorá presahuje ich životné skúsenosti. A tu prichádza na scénu to, čo je našincom také blízke – egoizmus a neschopnosť porozumieť tomu druhému,“ pokračoval Roman Polák. Dnes by sa mohla volať aj Evina voľba.

Stodolove hry patria do stabilného kmeňového repertoáru nielen prvej slovenskej scény. Podľa dramaturgičky Dariny Abrahámovej by každá generácia mala mať „svoju“ Bačovu ženu. Ponúknuť svoj pohľad a vlastnú interpretáciu diela, ktoré patrí medzi konštantné a najväčšie hodnoty slovenskej dramatiky. „Intímna komorná dráma má v sebe zakódované archetypálne prvky, jej postavy sú akoby vystrihnuté z Biblie,“ vysvetlila Darina Abrahámová.

V úlohe tragickej hrdinky Evy sa predstaví Diana Mórová, Ondreja hrá Ján Koleník, Miša Alexander Bárta. Neveľké javisko Štúdia SND štylizovaná scéna Pavla Boráka ešte zmenšila, aby vynikla uzavretosť priestoru, v ktorom sa dráma ženy a dvoch mužov odohráva. Pretína ju šikmina, akoby cesta nahor či do pekla. Pôsobivým kostýmom Petra Čaneckého dominuje biela, čierna a červená farba. „Majú v sebe až antický prvok. Rozhodli sme sa oprostiť kostýmy nielen od folklórnych prvkov, ale aj príliš veľkého sociálneho rozlišovania postáv, sociálne rozdiely rezonujú vo vzťahoch,“ spomenul režisér.

Čím chce osloviť svojou interpretáciou Bačovej ženy dnešných divákov? „Aj v súčasnosti bojujú partneri o svoje partnerky, o deti, ktoré s nimi majú, a riešenie týchto konfliktov je mnohokrát veľmi kruté a tragické. Práve preto si myslím, že táto dráma má čo povedať súčasníkom,“ dodal Roman Polák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Slovenské národné divadlo #Roman Polák #Bačova žena