Štúdio tanca v Banskej Bystrici: Pohyb je výsledkom myšlienok

V choreografii súčasnej hviezdy tanečného umenia, Julyena Hamiltona, uviedlo Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici premiéru predstavenia Strieborná tekutina, strieborná niť.

20.04.2015 12:36
Štúdio tanca Foto:
Divadlo Štúdio tanca uviedlo v premiére tanečný projekt Strieborná tekutina, strieborná niť.
debata

Štúdio tanca má za sebou 40. premiéru, ktorá dokazuje, že divadlo má nielen perspektívu, ale má si aj prečo gratulovať. Vysoká profesionalita, fyzická kondícia, zmysel pre pohyb, tanečná filozofia, v skratke nadanie pre tanec – to sú všetko atribúty, ktorými Divadlo tanca oplýva tak rozmanito a zároveň bohato, ako keď je vianočný stromček obvešaný stovkami prekrásnych farebných dekorácií.

Pohyb je fenomén v dnešnej kultúre nenahraditeľný a súčasný tanec sa stal už jeho súčasťou. Išlo to pomaly, dozrievalo, ako plod v tele matky, ale pôrod a prvé kroky boli ohromujúce. Pätnásť rokov existencie Divadla Štúdio tanca prinieslo na scénu banskobystrickej kultúry hodnotné predstavenia.

Tanečný projekt Strieborná tekutina strieborná... Foto: Jakub Čajko
Štúdio tanca Tanečný projekt Strieborná tekutina strieborná niť v Divadle Štúdio tanca v Banskej Bystrici pripravil Julyen Hamilton.

Julyen Hamilton vytvoril približne sto autorských tanečných predstavení. V období 70. a 80. rokov, keď študoval a začal tvoriť vlastné choreografie, bol jeho prístup k pohybu natoľko špecifický a odlišný, že vytvoril nový žáner v tanci. Hamilton inšpiroval svojou prácou nasledovné generácie tanečníkov, je uznávaný v celosvetovom kontexte ako priekopník v tanečnej improvizácii. V roku 1999 Julyen Hamilton vytvoril pre Divadlo Štúdio tanca predstavenie Niečo medzi nami.

V najnovšej inscenácii potvrdzuje umelecký súbor Divadlo Štúdio tanca svoje už nespočetnekrát prezentované danosti. Pohyb je výsledkom myšlienok a myšlienky sú beztvaré výsledky našej schopnosti vnímať a prežívať. Na javisku sa tak odohráva príbeh mužov a žien, ich následné vzájomné pohlcovanie, vnímanie, rozchody či opätovné stretnutia. Tanečníci dokazujú, že život s nami nemáva len tak, ako vo víchrici, ale má zmysel, koncepciu, myšlienku a filozofiu.

Pod tanečné dielo sa okrem Julyena Hamiltona podpísali kostýmy Marka Gašpara Šafárika, svetelný dizajn Jána Čiefa. Tancovali členovia umeleckého súboru Divadla Štúdio tanca Tibor Trulik, Lenka Rajchmanová, Marie Knapová, Maria Hernando Blasco, Jakub Jeňo.

Reprízy: 22.4.2015 6.5.2015, 10.6.2015 o 19.00 h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tanec #Divadlo štúdio tanca #Julyen Hamilton