Sen noci svätojánskej ako komédia noci

Sen sa stáva skutočnosťou a naopak. Aj v romantickej komédii Sen noci svätojánskej, ktorá patrí k najčastejšie uvádzaným Shakespearovým hrám. V piatok 24. apríla bude mať magická feéria premiéru v Štátnom divadle Košice.

23.04.2015 12:10
Tatiana Poláková (Helena) a Tomáš Diro... Foto:
Tatiana Poláková (Helena) a Tomáš Diro (Lysander)
debata

„Je trochu záludná, nie taká sladká, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad,“ povedal mladý režisér Ján Mikuš. Hra rozpráva o dobrodružstvách štyroch mladých aténskych zaľúbencov aj o trampotách ochotníckych hercov so skupinou víl a škriatkov, žijúcich v tmavom lese za mestom. „Objavujeme text, objavujeme príbeh, objavujeme postavy, ktoré sú plnohodnotné. Dôležité je, že hra má najviac podôb lásky, najviac podôb erotiky. To sa jednoducho nedá prehliadnuť,“ pokračoval režisér.

Text nadčasového príbehu o mocnej prírode a láske upravil. „Naša úprava jasne a perfektne napísaného textu nie je radikálna. Spočíva v úprave jazykovej štruktúry. Vychádzal som z prekladu Jesenskej a Roznera s prihliadnutím na niektoré české preklady, ktoré sú o poznanie modernejšie. Už pôvodný Shakespearov text má veľké množstvo rýmov a v našej úprave ich má ešte viac,“ uviedol.

Pre hru o mladých našiel v súbore množstvo mladých hercov, ktorým kontrujú tí zrelší. Scénu navrhol Michal Lošonský, kostýmy Ivana Kuráňová. „Ak by som mal tejto Shakespearovej hre vymyslieť komerčný titul, tak v našej podobe je Sen noci svätojánskej komédia noci,“ dodal Ján Mikuš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Sen noci svätojánskej #Štátne divadlo Košice