Brilantný humor Čiernej komédie je nesmrteľný

Mal to byť najdôležitejší deň ich života. Mladí zaľúbenci sochár Brindsley so snúbenicou Carol očakávajú vzácnu návštevu. Jej otca plukovníka Melketta, ktorý sa chce zoznámiť s budúcim zaťom, a navyše aj miliardára Bambergera, zaujímajúceho sa o jeho umenie. Aby na nich urobili dojem, požičajú si zo susedovho bytu vzácny starožitný nábytok, ibaže bez jeho vedomia. Zrazu však v byte vypadne elektrina. Začiatok hry Petra Shaffera Čierna komédia, ktorá má v sobotu 25. apríla premiéru v trnavskom Divadle Jána Palárika, sľubuje spleť nečakaných a vtipných zápletiek.

25.04.2015 10:29
Shafferova Čierna komédia rozosmieva divákov už... Foto:
Shafferova Čierna komédia rozosmieva divákov už päťdesiat rokov.
debata

„Jej humor nie je len brilantný, ale hádam aj nesmrteľný. Dodnes je Čierna komédia, ktorá otvorila Shafferovi cestu na európske javiská, považovaná za jednu z najoriginál­nejších, najduchaplnejších a najzábavnejších komédií situačného žánru. A nápad, na ktorom je založená – zámena svetla a tmy – za nápad storočia,“ uviedol režisér Jiří Seydler.

Len čo nastane tma, nečakane sa vracia „okradnutý“ sused. Zjaví sa aj Brindsleyho bývalá priateľka Clea. Situáciu komplikuje vystrašená susedka a po nemecky hovoriaci elektrikár. V úplnej tme sa mladý sochár snaží všetko napraviť, no večer speje k nevyhnutnej katastrofe.

Formálny princíp hry, ktorá rozosmieva divákov na celom svete už päť desaťročí, vychádza z tradičného čínskeho divadla. „Zároveň má úžasnú tému: spoločnosť vyžaduje pokrytectvo a chce to len jednu maličkosť – nedať sa a nepodľahnúť,“ pokračoval hosťujúci režisér. Aj preto inscenoval Shafferov divadelný evergreen ako príbeh, ktorý – okrem toho, že inteligentne a spoľahlivo rozosmieva – aj kladie otázky. Napríklad: Ako sa správame, keď nás nikto nevidí? Alebo aký zmysel má pretvárka, keď nás svet vidí?

Čierna komédia napovedá, že človek by mal ukázať, aký je v skutočnosti. „Hlavný hrdina Brindsley celý život niečo predstiera, robí kompromisy. Až vo chvíli, keď ho ukryje tma, je konečne sám sebou,“ dodal Jiří Seydler.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Divadlo Jána Palárika v Trnave #Čierna komédia #Jiří Seydler