Trampolína sa môže hodiť

Ryšavé vrkoče, pehavý nos, hlava plná nápadov, veľké a dobré srdce, do ktorého by sa vošiel celý svet. Dobrodružstvá deväťročnej šibalky rozprávala Astrid Lindgrenová svojej dcére pred spaním.

30.04.2015 12:00
29 pipi  dlha pancucha pic22895 1 Foto:
Andrea Sabová (Pipi) v inscenácii Pipi dlhá pančucha, ktorej premiéru dnes uvádza Staré divadlo v Nitre.
debata

Tak sa zrodila obľúbená knižka Pipi dlhá pančucha, ktorej príbehy ožili v mnohých filmových aj televíznych spracovaniach. Na javisku Starého divadla Karola Spišáka, kde má vo štvrtok premiéru, sa dokonca na začiatku inscenácie stretne aj s Malým princom.

„Oboch hrdinov spája nechuť k ,dospeláckym' názorom, pohľadom a zviazanosti. Chceli sme tým aj pripomenúť, že na budúcu sezónu pripravujeme dramatizáciu Malého princa,“ vysvetlil režisér Šimon Spišák. Po prvý raz čítal knihu Pipi dlhá pančucha ešte v detstve, pamätá si aj slávny film i seriály, ktoré dokázal pozerať aj desaťkrát za sebou. „Poznám viacero kníh Astrid Lindgrenovej, sú pekné, ale trošku vážnejšie. V charaktere Pipi je síce aj vážnosť a melanchólia, ale zároveň ich popiera a ruší,“ pokračoval režisér.

Po netradičnom úvode už patrí scéna „len“ Pipi, ktorá si prinesie trampolínu s tým, že by sa mohla „hodiť“. A jej kamarátom Anike a Tomimu, s ktorými prežije množstvo veselých i napínavých dobrodružstiev. Na strome, s policajtmi aj zlodejmi, v škole i pri záchrane malého chlapca z horiaceho domu…

Na dramatizácii literárnej predlohy pracoval spolu s hercami. Z množstva príbehov vyberali tie, ktoré ich najviac zaujali. Jasno mali v základných líniách inscenácie. „Je to sloboda, ktorú majú deti prirodzene v sebe, odpor k občas zbytočným a nezmyselným pravidlám a potreba kamarátstva, lásky a pocitu blízkosti – teda to, čo deti najviac potrebujú,“ povedal Šimon Spišák. Repliky z knihy nepoužívali, vraj by to na javisku nefungovalo.

Partnermi hercov sú aj bábky, nehrajú však prím vo všetkých scénach. Podľa režiséra totiž predstavujú určitú mieru viazanosti alebo neslobody, nechcel ich preto používať za každú cenu. Do diania na javisku sa môžu zapájať aj malí diváci. Radi priložia ruku k dielu, keď Pipi potrebuje pomoc. „Pri scéne v škole, keď pani učiteľka Pipi skúša, automaticky odpovedajú na otázky, aj keď sme s tým nerátali,“ prezradil režisér, čím ho prekvapilo predpremiérové publikum. Odvážna Pipi si žije, ako sa jej páči, lebo jej nik neprikazuje ani neradí. Sloboda, odmietanie nezmyselných pravidiel a túžba po ľudskej blízkosti je posolstvo, ktorým inscenácia Pipi dlhá pančucha cez desaťročia oslovuje všetky vekové kategórie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Astrid Lindgrenová #Pipi dlhá pančucha