V New Yorku majú divadlo jedného herca a jedného diváka

Novú divadelnú atrakciu prichystala pre newyorskú letnú sezónu americká priekopníčka scénického umenia Christine Jonesová. Projekt síce nebude masový, ale záujem je podľa agentúry AP vopred zaistený. Nadšenci nových umeleckých prúdov budú môcť na Manhattane zhliadnuť predstavenie s jediným hercom a pre jediného diváka.

20.05.2015 13:17
Na snímke divadlo pre jedného diváka v New Yorku. Foto: ,
Na snímke divadlo pre jedného diváka v New Yorku.
debata (1)

Javiskom a zároveň hľadiskom bude červená čalúnená mobilná komora s rozmermi 1,2 na 2,5 metra, ktorá si už pred svojou premiérou vyslúžila prezývky ako spovednica, peep show alebo výťah. „Je to fakt komorné,“ zverila sa Jonesová novinárom. „Naše divadlo je skutočným kukátkom do ľudských osudov.“

Divadlo bude počas leta parkovať na troch manhattanských adresách. Divák bude môcť vidieť vždy jeden zo siedmich pripravených trojminútových kusov, ktorých autormi sú väčšinou známi newyorskí tvorcovia. Medzi hercami možno nájsť mená hviezd televíznych seriálov, zapoja sa aj herci slávnych broadwayských divadiel zvyknutí na vypredané hľadisko. „Vypredané“ bude vždy aj v revolučnom projekte Christine Jonesovej, len divák bude jeden a vstup bude zdarma.

Dramaturgia nie je zložitá, len každá z pripravených hier musí začať vetou „Nie som ten cudzinec, za ktorého ma máte,“ oznámila novinárom Jonesová. Téma sa potom môže vyvíjať ľubovoľne, trojminútový limit je však potrebné dodržať.

Herci sú podľa AP šťastní, že môžu osloviť konkrétneho diváka. „Je to mentálny odpočinok, umenie na nečakaných miestach a v nečakanom prostredí,“ vyhlásila Debra Simonová z realitnej spoločnosti Brookfield Property Partners, ktorá projekt sponzoruje. Hercom vraj ani nevadí, že potlesk nie je moc silný.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #New York #divadlo jedného herca #Christine Jonesová