Cirkulart predstaví aj akrobatov z Cirque du Soleil

Festival nového cirkusu, Cirkulart, vstupuje do svojho piateho ročníka. V bratislavskej Medickej záhrade sa začal v piatok a potrvá do nedele.

23.05.2015 09:00
debata

Medzi zaujímavé zahraničné súbory, ktoré sa tu predstavia, patrí francúzsko-belgicko-grécke trio Acrobarouf s dynamickou multižánrovou šou Scratch, ktorú predvedie v šapito dnes o 15.30 h.

„Je to trojica akrobatov, ktorí pôsobili v Cirque du Soleil v predstavení Amalunya. Všetci traja majú národnú vysokú školu cirkusových umení v Bruseli a Scratch je ich prvé vlastné predstavenie, ktoré bude mať stredoeurópsku premiéru na našom festivale,“ povedal organizátor Cirkulartu Pavol Kelley.

Circo Pitanga : Circus 1920. Foto: CIRKULART.SK
7-circopitanga Circo Pitanga : Circus 1920.

V sobotu sa v šapito predstavia aj Die Buschs Clowns, nemecké kabaretné komické duo, ktoré tvoria otec a syn – mím a kúzelník. Príde aj český projekt United Arts, ktorý podľa organizátorov ponúkne prekvapujúci mix živej hudby, beatboxu, súčasného tanca a prvotriednej hand to hand akrobacie.

V nedeľnom programe v šapito sa už o 11. h predstaví Slovenské marionetové divadlo s inscenáciou Cirkus, v ktorej diváci uvidia výkony drevených artistov. Americko-švédska dvojica Patrik Elmnert a Wes Peden patrí medzi svetovú žonglérsku špičku a svoje kúsky divákom predvedie v nedeľu o 14.30 h. Cirkulart uzavrie o 20. h fínske zoskupenie Sirkus Aikamoinen. „Sú minuloročným objavom škandinávskej novocirkusovej scény a ich vystúpenie bude bonbónikom na záver festivalu,“ uviedol Pavol Kelley.

Slovenské marionetové divadlo : Cirkus. Foto: CIRKULART.SK
3-marionetes-cirkus Slovenské marionetové divadlo : Cirkus.

Vystúpenia v šapito, na ktoré si treba zakúpiť vstupenky, počasie neovplyvní. Tie, ktoré sú vonku v Medickej záhrade a vstup na ne je zadarmo, sa mu však budú musieť prispôsobiť. „Jarné prehánky nám, žiaľ, trošku komplikujú situáciu. Pôjdeme podľa programu, iba keď bude veľmi pršať, tak niektoré predstavenia vypustíme. Ale tým, že spolu je pripravených viac ako 50 predstavení vonku a majú niekoľko repríz, tak ľudia ich môžu v prípade zrušenia vidieť v inom čase,“ hovorí zakladateľ festivalu, ktorého program nájdete na www.cirkulart.sk.

Keď sa organizátori pred piatimi rokmi rozhodli priniesť do Bratislavy festival zameraný na moderný cirkus, nevedeli, ako naň slovenské publikum zareaguje. „Návštevnosť ukazuje, že je to presne to, čo tu ako keby chýbalo,“ hovorí Pavol Kelley, ktorého tím počas piatich rokov festivalu pritiahol na Slovensko viac ako 300 umelcov z 30 krajín z celého sveta vrátane Čile, Venezuely, Kanady či Austrálie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Medická záhrada #Cirkulart