KioSK hľadá odvážnych divákov

Experiment, provokácia, originalita, umelecký risk či žánrový presah.

23.07.2015 17:00
Kiosk Foto:
Tanečné predstavenie Lovecká sezóna vytvoril Milan Tomášik.
debata

Kvalitným produkciám napĺňajúcim tieto charakteristiky dáva priestor festival KioSK, ktorý je prehliadkou slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. Štvordňovým programom 8. ročníka ožije od štvrtka kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie.

Som síce čierny, ale to neznamená, že mám čiernu dušu. Predstavenie Othello is Black pouličného Divadla koňa a motora, ktoré festival popoludní otvorí, je netradičnou interpretáciou banálneho príbehu o žiarlivosti, podobajúceho sa na aktuálnu otázku súčasnosti. Cez podobenstvo starého textu hovorí o sile demagógie, ktorej možno ľahko podľahnúť, ak je vlastný názor iný ako väčšinový.

„Témou tohtoročného festivalu je vzťah osobné verzus politické. Budeme sledovať reflexiu spoločensko-politických tém, angažovanosť či apolitickosť, oscilovanie medzi týmito pólmi a ich vzájomnú príťažlivosť či nezlučiteľnosť,“ uviedla zakladateľka a dramaturgička festivalu Martina Filinová. „Platí ešte, že divadlo je zrkadlom doby, alebo, naopak, má byť nadčasové, osobné, ponúkajúce únik z bežnej reality? A vylučuje sa to navzájom? Čo vlastne robí súčasné divadlo súčasným?“ pokračovala vo vyratúvaní otázok, na ktoré budú festivalové produkcie hľadať možné odpovede. Zdôraznila však, že téma nie je rozhodujúca. „Základným kľúčom výberu je dlhoročné poslanie KioSK-u – dať priestor umeleckej odvahe, výskumu, hľadaniu aktuálneho jazyka a tém,“ pripomenula Martina Filinová.

Nedopovedaná dráma o deťoch mŕtvych matiek, troch verziách jednej popravy a ružiach stratených v púšti. Tak opisuje svoju produkciu 10 000. Evanjelium pre ruže Maroš Rovňák, ktorú vytvoril pre súbor Pominuteľné divadlo. Ako inšpiračný zdroj mu poslúžili aj informácie investigatívnej novinárky Diany Washington Valdez a spisovateľa Charlesa Bowdena, opierajúce sa o dlhodobý výskum udalostí v mexickom meste Juárez.

Príbehy zo snov poslúžili slovensko-juhokórejskej dvojici Stanislav Dobák a Jamie Lee k vytvoreniu umeleckej inštalácie Dreams. Elektráreň sa zmení na veľkú divadelnú scénu, na ktorej prostredníctvom tanca, filmov a fotografií rozohrali reťazec obrazov, vnemov a emócií, ktoré sa vynárajú v mysli, keď človek spí. Najnovšími produkciami sa predstaví aj Debris Company, Kolektiv Šimon Spišák aj slovenskí tvorcovia žijúci v zahraničí ako Milan Tomášik či Martina Hajdyla Lacová.

Zopár podnetov k téme osobné verzus politické ponúknu aj improvizácie a happeningy Inhabiting the Space is out. Sú súčasťou bohatého sprievodného programu, v ktorom nechýbajú ani tvorivé dielne, predstavenia pre deti, filmové produkcie či večerné párty. Letný festival KioSK hľadá nielen autentické autorské produkcie, ale aj odvážnych divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival KioSK