Riaditeľkou Novej scény je Ingrid Fašiangová

Novou generálnou riaditeľkou Divadla Nová scéna v Bratislave je Ingrid Fašiangová. Potvrdila sa tak informácia, ktorú zverejnil denník Pravda 16. júla.

04.08.2015 10:30
Divadlo Nová scéna. Foto: ,
Divadlo Nová scéna má novú riaditeľku.
debata

Podľa zákona o divadelnej a hudobnej činnosti ju minister kultúry Marek Maďarič vybral priamym menovaním k 1. augustu. Predchádzajúci riaditeľ Juraj Ďurdiak odstúpil z funkcie koncom júla.

Ingrid Fašiangová absolvovala štúdiá divadelnej vedy na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, aj viacero domácich i zahraničných kurzov a stáží zameraných na riadenie kultúrnych inštitúcií a manažment kultúry. Profesionálnu dráhu začínala ako dramaturgička v Slovenskej televízii. Pracovala pre umelecké scény Slovkoncertu, neskôr pôsobila ako umelecký manažér v Umeleckom a kongresovom centre Istropolis a v Divadle Nová scéna. Založila umeleckú agentúru IstroArt Production, v ktorej bola programovou riaditeľkou. Od roku 1998 sa podieľala aj na zabezpečení medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe.

Informáciu, že Juraj Ďurdiak končí na poste generálneho riaditeľa Divadla Nová scéna, zverejnilo ministerstvo kultúry v polovici júna. Minister kultúry ocenil jeho štvorročné pôsobenie na čele divadla, najmä skutočnosť, že sa počas jeho vedenia vrátilo divadlo k pravidelnému uvádzaniu činohier.

Zmenu zdôvodnil nedávno uzavretou finančnou kontrolou, ktorá zistila viaceré závažné nedostatky, medzi ktorými bolo aj nehospodárne a neefektívne vynakladanie verejných prostriedkov. A tiež alarmujúcim poklesom návštevnosti. Kým v roku 2012 boli príjmy vo výške 1 317 466 eur, minulý rok klesli na 780 833 eur, čo za posledné tri roky znamenalo pokles až o 40 percent. Prepady príjmov minimalizovalo ministerstvo kultúry extra transfermi vo výške 300-tisíc eur v rokoch 2013 aj 2014.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nová scéna #Juraj Ďurdiak #Ingrid Fašiangová #nová riaditeľka