Prechádzka jazykom v Bábkovom divadle na Rázcestí

Náukobeh slovenčini, predstavenie, ktoré najnovšie uvádza banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí, je beh na dlhé trate. Za hodinu a pol s ním herci prešli dve storočia.

02.10.2015 15:56
Divadlo na Rázcestí Foto:
Inscenácia Náukobeh slovenčini banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí spája divadlo s jazykovedou.
debata

Predstavenie vzniklo z úcty k zakladateľovi slovenského jazyka Ľudovítovi Štúrovi, pripomína 200. výročie jeho narodenia, a k jeho súputníkom, ktorí ho podopierali, keď vo svojom snažení strácal sily.

Nielen Štúr, Hurban, Hodža, Vajanský či Sládkovič prijímajú gratulácie za svoju prácu zameranie a dôslednosť.. Oslavuje aj ľúbezná Sládkovičova Marína, ktorá vznikla pred 195 rokmi.

Predstavenie je hutné po stránke umeleckej aj vzdelanostnej, no nemyslím si, že by sa malo orientovať len na mládež i keď tá je jeho ťažiskom. Humor, nadhľad a poézia divadla sú nosnou konštrukciou, na ktorej tvorcovia vystavali hĺbavé no vtipné prechádzky dejinami nášho jazyka. Nepoukazujú len na správnosť slovenčiny, ukazujú nám aj príbehy o tom, čo sa za dvesto rokov z nášho krásneho jazyka stalo. Dialekt, slang, nárečie… Z historického jazykového okienka sa divadlo presúva do súčasného jazykového okienka. Slovenčina má dnes už množstvo kodifikácií a jednotlivé nárečia sú rešpektované..

Divadelníci nezabudli ani na rody a ukázali divákom ako by svet vyzeral, keby sme v slovenčine nerešpektovali mužský, ženský a stredný rok.

Vrcholom predstavenia je sprístupnenie faktu, a zase s humorom a nadsázkou, ako náš jazyk v súčasnosti ovplyvňujú bohemizmy, anglikanizmy či v menšej miere germanizmy. Priam ako zrnká piesku v mori obmývajú náš jazyk a kdekto tvrdí, že Štúr by sa v hrobe obracal. Obracal – neobracal, je to tu. A predstavenie Náukobeh slovenčini sa tomuto faktu nevyhýba. Predstavenie je plné divadelnej sily, humoru a v neposlednom rade aj vzdelávania.

A nesmieme zabudnúť na lásku. Divadlo nám priamočiaro hovorí o tom, ako štúrovci pristupovali k tomuto veľkému citu, ako sa ho snažili potláčať, aby im vzťahy so ženami neprekážali v práci pre národ, ale,  ako sa im to nedarilo.

Scenár a réžia Tonka Škrabálková, dramaturgická spolupráca Júlia Pecková a.h., výprava Katarína Lucinkiewiczová a.h., jazyková lektorka Lujza Urbancová a.h. Hrajú Peter Butkovský, Juraj Smutný, Alena Sušilová a Anna Zemaníková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenčina #Ľudovít Štúr #Bábkové divadlo na Rázcestí