Gorkého Falošná minca ožíva v atmosfére Hitchcocka

Tajomný cudzinec prichádza do zapadnutého provinčného mestečka, v okolí ktorého vyčíňa falšovateľ peňazí. Prišiel podvodníka chytiť? Je jeho spoločníkom? Alebo sa u miestneho hodinára, v domácnosti ktorého prevažujú ženy, ubytoval kvôli niečomu celkom inému? Aj tieto otázky vyvoláva už začiatok hry Maxima Gorkého Falošná minca, ktorej inscenáciu v sobotu premiérovo uvedie Mestské divadlo Žilina.

30.10.2015 14:02
Ivana Kubáčková a Ján Dobrík Foto:
Ivana Kubáčková a Ján Dobrík
debata

„Gorkij je pre mňa výnimočný dramatik, a nebyť jeho nevysvetliteľného obratu v 30. rokoch, keď ako ,otec socialistického realizmu' nadobudol od Stalina všetky predstaviteľné benefity, bol by určite významným spôsobom pohýbal štruktúrou modernej drámy,“ uviedol hosťujúci režisér Ľubomír Vajdička. Oprášil a nanovo preložil takmer zabudnutú hru, pretože podľa neho má v sebe zvláštne tajomstvo.

Falošnú mincu napísal Gorkij v roku 1913, o trinásť rokov sa k nej vrátil. Režisér obe verzie nanovo preložil, podľa neho je totiž preklad najlepšou formou štúdia a analýzy textu. Keďže mu bolo ľúto niektorých replík, situácií a postáv, obe verzie prepojil v jeden celok.

V komornej inscenácii sa stretáva chamtivosť, egoizmus a „handlovanie“ s citmi s túžbou po vášni, radosti zo života. Alebo aspoň po pokojnom živote. Inscenátori nastoľujú otázky ako napríklad – čo je ozajstné a čo falošné, čo nám o živote nahovárajú a čo si nahovárame sami. A tiež ako rozoznať pravé city od falošných, keď tie „hrané“ – rovnako ako falošné mince – človeka ľahko popletú. Napokon, aj vzťah muža a ženy má svoj rub a líce, podobne ako minca.

Na scéne Jozefa Cillera a v kostýmoch Marije Havran sa v postave tajomného cudzinca Stogova predstaví Ján Dobrík, zaľúbenú Polinu hrá Ivana Kubáčková. Režisér Ľubomír Vajdička vybudoval inscenáciu Falošná minca na psychologickej drobnokresbe postáv a „napumpoval“ ju takmer hitchcockovskou atmosférou skrytého napätia a tajomnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #divadlo #Mestské divadlo Žilina #Maxim Gorkij #Falošná minca