Pani Ofélia a jej tieňové divadlo oslavujú v bábkovom divadle

Bábkové divadlo v Banskej Bystrici odohralo svoju prvú premiéru pred 55 rokmi. Divadelníci si k výročiu dali originálny a vkusný darček. Slovenskú premiéru nemeckého autora Michaela Endeho Tieňové divadlo pani Ofélie.

15.12.2015 15:38
Bábkové divadlo na Rázcestí Foto:
Ofélia v podaní Anny Zemaníkovej.
debata

Nezabudli na to, že pre bábkové divadlo je najdôležitejšie hrať pre deti. Nemalou zásluhou je fakt, že od roku 2004 v Bábkovom divadle na Rázcestí hrajú aj pre dospelých, podstata zostáva. Deti majú v súčasnej bilancii prevahu (20 titulov pre deti a 13 titulov pre dospelých) najnovším predstavením divadelná obec dokázala, že na najmenších nezabúda a to od batoliat až po storočné starenky, ktoré zostali deťmi.

Aj Ofélia zostarne. Najskôr s jej menom majú problémy rodičia, ale keď jej už dajú také krásne meno, musí sa uplatniť v divadle. A keďže naša Ofélia má slabý hlas, nemôže byť herečkou. Celý život sedí za kulisami divadla ako šepkárka.

Predstavenie Tieňové divadlo pani Ofélie ukazuje najmenším, ale aj ich rodičom či babkám, že netreba nikdy strácať nádej. Naopak – vytrvalosť aj keď sa nám pod nohami valí množstvo kameňov – má zmysel. V réžii Mariána Pecka je toto divadlo ľahko čitateľné, ale umelecky náročné. Podľa známeho pravidla: v jednoduchosti je krása alebo čím ľahšie, tým ťažšie. Podstatné je, že nás posúva dopredu a odkrýva emócie. To je základný atribút tvorby pre deti, ale potrebujú to aj dospelí. Divadlo dýcha, divadlo vzrušuje, rozosmieva, skláti do nostalgie, ale vždy dáva nádej. Taká je Peckova Ofélia.

Autor Michael Ende je aj autorom kníh pre dospelých, najviac ho však preslávili knihy pre deti. Jeho Tieňové divadlo pani Ofélie uviedlo Bábkové divadlo na Rázcestí v slovenskej premiére. V preklade Niny Müller a dramatizácii Emílie Hoffmanovej, za spolupráce autorky výpravy Ivany Mackovej a.h. a s podpisom režiséra Mariána Pecku vytvorili dielo hodné pozornosti. Za hudby Róberta Mankoveckého a.h. hrajú Peter Butkovský, Marianna Mackurová, Mária Šamajová a Anna Zemaníková. Pre deti od šesť rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bábkové divadlo na Rázcestí