Broadwayské muzikálové skvosty zaznejú v Bratislave

Program Best of Broadway ich prinesie v podaní Českej filharmónie, ktorá slávnu hudbu z muzikálov interpretuje po prvý raz a pod vedením amerického dirigenta Keitha Lockharta.

03.02.2016 14:00
Theater Camelot Foto: ,
Muzikálová herečka z amerického Broadwaya Marin Mazzieová sa predstaví v Bratislave v rámci programu The Best of Broadway.
debata

Najúspešnejšie muzikály z Broadway ako Fantóm opery, Jesus Christ Superstar, West Side Story či Chicago už niekoľko desaťročí lákajú svojimi príbehmi tisíce divákov po celom svete a ich melódie nadobudli status nesmrteľnosti. Program Best of Broadway ich prinesie v podaní Českej filharmónie, ktorá slávnu hudbu z muzikálov interpretuje po prvý raz a pod vedením amerického dirigenta Keitha Lockharta. Špeciálne štyri koncerty sa konajú v Prahe, Brne, Ostrave a v Bratislave. Na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu zaznejú muzikálové hity už v piatok o 19. h.

Preniknúť do muzikálového sveta

Spolupracoval so Stingom, s trubkárom Chrisom Bottim či so Stevenom Tylerom z Aerosmith a teraz príde do Bratislavy previesť divákov celou érou slávnych muzikálov. Keith Lockhart, ktorý diriguje v Boston Pops Orchestra a je vedúcim dirigentom BBC Concert Orchestra, vraví, že za programom Best of Broadway stojí dlhá príprava, keďže ide o muzikály z rôznych období. Lockhart napísal pre Best of Broadway nové aranžmány a viac ako dvojhodinový program prinesie prierez muzikálovou tvorbou. Pri zostavovaní dramaturgie kládol dôraz predovšetkým na hudbu. „Muzikály, ktoré sú populárne všade na svete, obvykle prinášajú univerzálne témy alebo príbehy, ktoré sú nadčasové a prekračujú hranice a jazyk. V prípade Mamma Mia! ide o celosvetovú popularitu piesní skupiny ABBA. Ich akordy oslovujú všetky druhy ľudí,“ uviedol Keith Lockhart.

Bedári, Evita, Mamma Mia!, Cats či Hello, Dolly sú muzikály populárne aj v našich zemepisných šírkach. Program Best of Broadway však prinesie aj menej známe melódie, ktoré majú podľa dirigenta v histórii hudobného divadla nenahraditeľné miesto. „Ide najmä o veľké predstavenia zo 40. a 50. rokov, o dielo Rodgersa a Hammersteina, ktorí napísali muzikály, ku ktorým sa Broadway dodnes vracia, ale tiež sú to skladby skvelého Stephena Sondheima, od neho sme zaradili aspoň Send in The Clowns,“ prezrádza dirigent. Lyrickú skladbu spievala v londýnskom West Ende Judi Denchová a na Broadwayi Catherine Zeta-Jonesová.

Slávne kúsky v hviezdnom obsadení

V Bratislave sa predstaví 90-členný orchester a zaznejú známe skladby v interpretácii štyroch muzikálových hviezd. Pricestuje broadwayská herečka Marin Mazzieová, ktorá bola za stvárnenie svojich úloh nominovaná trikrát na prestížnu Tony Award, Jason Danieley, denník The New York Times ho označil za najskvostnejší tenor na Broadwayi, anglická muzikálová hviezda Rodney Earl Clarke a sopranistka z londýnskeho West Endu Louise Dearmanová. „Louise je typ umelkyne, ktorá svojou univerzálnosťou patrí k špičke. Má široký repertoár a na javisku je strhujúca,“ uviedol na adresu herečky Lockhart. Práve univerzálnosť považuje za najdôležitejšiu vlastnosť muzikálového herca, ktorý by mal byť pripravený spevom prechádzať rôzne žánre, od klasiky cez pop až po swing a rokenrol.

Program The Best of Broadway sa bude odohrávať na multifunkčnom javisku. Hudobnú časť doplnia veľkoplošné projekcie a vizuálne efekty. Organizátori hovoria o neopakovateľnej sérii koncertov, pričom Keith Lockhart sľubuje, že pôjde o výnimočný zážitok. Vstupenky na muzikálový koncert v hodnote 20 až 45 eur sú stále v predaji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #muzikál #Best of Broadway