Terapia Panikárov? Humor, vtip a pesničky

Žena mi povedala, že si mám dať život do poriadku. Pritom vôbec netuším, čo robím zle! Vyhŕkne zúfalý Leo na kamaráta Maxa, ku ktorému prišiel hľadať radu, ako sa dostať z kaše. Ani on na tom nie je práve najlepšie. Opustila ho priateľka a musel sa vysťahovať, až napokon hľadal pomoc u terapeuta.

12.02.2016 07:00
Panikári, Marcel Ochránek, Juraj Hrčka,  Jakub... Foto:
Marcel Ochránek (Joni), Juraj Hrčka (Max) a Jakub Rybárik (Leo) v komédii Panikári.
debata

Za to Maxov sebavedomý brat Joni, hviezdny televízny moderátor, má rád na rozdávanie. A vie ako vyriešiť partnerské problémy, zdolať krízu stredného veku či vyhrabať sa zo dna. Príbeh troch kamarátov Panikári, ktorý napísal fínsky divadelník Mika Myllyaho, si za desať rokov podmanil európske javiská. V slovenskej premiére ho v piatok 12. februára a v sobotu 13. februára uvedie nitrianske Divadlo Andreja Bagara.

„Otázky partnerských vzťahov a problémov sú univerzálne, aj preto má táto komédia vo svete mimoriadny úspech. Podtitul znie Muži na pokraji nervového zrútenia. A kto ich tam doviedol? Predovšetkým ženy. Základný kľúč mužsko-ženských vzťahov sa v nej rieši v mnohých variáciách a optikou komiky, humoru a nadľahčenia. Traja hrdinovia si vedia vystreliť z kamarátov, ale aj sami zo seba,“ povedal režisér Svetozár Sprušanský.

Leo, Max a Joni dumajú ako nepodľahnúť diktátu stresu, neskutočným nárokom a obludným očakávaniam okolia. Ako si zachovať chlapské ja a nedať sa prevalcovať ženami. Ako spojiť dva nesmierne rozdielne svety: nezrozumiteľný vesmír kabeliek a nekonečný oceán pív… „Pri mnohorakých terapiách potia krv, pomáhajú si pozeraním Almódovarovho filmu Hovor s ňou, zapodievajú sa vlastnou telesnou schránkou a aj prostredníctvom psychodrámy sa snažia nájsť odpovede na vlastné pochybnosti. Je to príjemný mix situačno-konverzačných prvkov,“ pokračoval režisér.

Najspoľahlivejšou terapiou Panikárov sú humor, vtip a pesničky. Relaxačná masáž smiechu ponúka aj riešenia a pripomína, že nikto nie je na každodenné trampoty sám. „Všetci traja nakoniec pochopia, že pomoc potrebuje každý z nich. A divák si možno uvedomí, že niektoré veci nevidíme alebo vidieť nechceme. A po dlhoročnom vzťahu zabúdame partnerke povedať obyčajnú vetu: Ľúbim ťa,“ dodal Svetozár Sprušanský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Andreja Bagara v Nitre #Jakub Rybárik #Juraj Hrčka #Panikári #Marcel Ochránek