Slobodná voľba? Pre Oblomova zbytočná vlastnosť

Je úprimný, láskavý a zásadový. Má len jedinú chybu - žije v zajatí svojich snov. A na slávnu hamletovskú otázku byť či nebyť odpovedá Oblomov rezignovane: nebyť! Hrdina Gončarovovho slávneho románu a nenápadná dráma "zbytočného človeka" cez desaťročia lákajú divadelníkov aj filmárov. Novú dramatizáciu literárnej predlohy v sobotu večer uvádza v premiére trnavské Divadlo Jána Palárika.

27.02.2016 16:32
oblomov, Silvia Holečková, Michal Jánoš Foto:
Silvia Holečková (Oľga) a Michal Jánoš (Oblomov) v inscenácii Oblomov.
debata

Inscenácia je trpko-smiešnym príbehom o človeku, ktorého apatia a pasivita zaviedla až na okraj spoločnosti. Spokojný je, keď nemusí byť súčasťou sveta, ktorý okolo neho plynie. Ten starý pohodlný sa rozpadá a s požiadavkami a nárokmi novej spoločnosti sa nevie a nechce vyrovnávať. Priatelia sa ho snažia prebudiť z letargie, on však slobodnú voľbu považuje za zbytočnú vlastnosť. Vyrastal totiž v prostredí, v ktorom fungovali peniaze, sluhovia a moc. A túži sa vrátiť do čias, keď nemal žiadnu zodpovednosť a nikto od neho nežiadal žiadnu duševnú ani fyzickú aktivitu.

„Základ dramatizácie tvorí trojuholník Oblomov, jeho dlhoročný priateľ Štolc a milujúca Oľga,“ vysvetľuje mladý režisér Ján Tomandl, ktorý sa s dramaturgom Martinom Hodoňom postaral o dramatizáciu románovej predlohy. Ich ústredný hrdina je presvedčený o správnosti svojho spôsobu života, v charaktere duchaplného „lenivca špeciálnej kategórie“ na seba narážajú sny a realita.

Mladá nevinná Oľga, ktorá pozná lásku len z kníh a románov, sa hlavnej postavy zaľúbi napriek tomu, že veľmi dobre vie, čo je to za človeka. „Oblomov sa prebúdza ako Šípková Ruženka. Dostáva šancu, dobrovoľne ju však zahadzuje a na vzťah s ňou rezignuje,“ pokračuje režisér trnavskej inscenácie. Oľginým životným partnerom sa napokon stane činorodý a pracovitý Štolc, ktorý stelesňuje pravý opak „oblomovčiny“.

„Príbeh Gončarovovho románu rezonuje aj v súčasnosti. Jeho život, to je príbeh nečinnosti a nezáujmu o veci verejné aj súkromné. Rezignuje na prácu, priateľstvo aj lásku,“ dodáva Ján Tomandl. Scénu a kostýmy navrhla Lucie Halgašová, hudbu vybral a upravil Juraj Bielik. Titulnú postavu naštudoval Michal Jánoš, v úlohe Oľgy sa predstaví Silvia Holečková, Oblomovovho dlhoročného priateľa Štolca hrá Tomáš Mosný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Jánoš #Divadlo Jána Palárika v Trnave #Oblomov #Silvia Holečková