SND má sekeru viac ako pol milióna. Vykryť ju musí samo

Slovenské národné divadlo skončilo rok 2015 so záporným hospodárskym výsledkom vo výške 656 857 eur napriek dodržiavaniu zásad hospodárnosti, účinnosti a efektívnosti vynaložených prostriedkov.

16.04.2016 11:00
SND, Slovenské národné divadlo Foto: ,
Nová budova SND je v prevádzke len od roku 2007, ale už potrebuje zásadné opravy a investície.
debata (6)

Strohá veta v správe o činnosti a hospodárení prezrádza, že naša prvá scéna zaťala riadnu sekeru. Náklady dosiahli výšku takmer 25 miliónov eur, výnosy boli „len“ viac ako 24 miliónov.

„Podľa predbežných hospodárskych výsledkov, ktoré vyhodnocujeme každý mesiac, sme vedeli, k čomu spejeme. Je to veľká suma,“ povedal pre Pravdu generálny riaditeľ SND Marián Chudovský. Napriek tomu, že inštitúcia minulý rok „zaknihovala“ rekordné tržby (vyše tri milióny eur) a činoherné, baletné a operné predstavenia pritiahli takmer 270-tisíc divákov. Navyše provokatívna a polemická inscenácia Mojmír II. alebo Súmrak ríše získala päť prestížnych ocenení DOSKY.

Už koncom roka 2014 informovalo ministerstvo kultúry, že SND dostane menej peňazí. Tak ako iným inštitúciám, ktorých je zriaďovateľom, znížilo rozpočet o štyri percentá. „Robili sme opatrenia na všetkých frontoch a snažili sme sa náklady znížiť. Ale kalendárny rok bol rozbehnutý a neumožňoval nám zásadne rušiť predstavenia alebo urobiť významnejšie zmeny v dramaturgických plánoch, pretože umelecké ambície sme mali nastavené na rok-dva dopredu,“ pokračoval generálny riaditeľ SND.

Nákladnejšie tituly presunuli na ďalšiu sezónu, ale zásadnejšie to situáciu neriešilo. Príčiny vysokej straty sú aj inde. „Napríklad náklady na energie nám vzrástli asi o 50-tisíc eur. Zvýšili sa náklady na bežné opravy a údržbu budov, ktoré má SND v správe, približne o 60-tisíc eur,“ vyratúval Marián Chudovský. Hoci nová budova SND, ktorá sa stavala takmer tri desaťročia, je v prevádzke len od roku 2007, už si vyžiadala zásadné opravy a investície. Kadečo na nej treba opraviť a dokončiť. Nehovoriac o historickej budove, ktorá na rekonštrukciu čaká už dlhšie, rovnako ako objekty umelecko-dekoračných dielní, ktoré bez zásadných investícií „prežívajú“ vyše päťdesiatpäť rokov.

O niečo sa zvyšovali aj mzdy. „Hlavne v nižších mzdových kategóriách, to znamená na robotníckych a technických postoch, ak sme chceli zachovať prevádzku a nemať veľkú fluktuáciu. Istý mzdový nárast bol aj v speváckom zbore a baletnom súbore, aby sme ľudí, nehovorím, že patrične, ale dôstojnejšie odmenili,“ spomenul generálny riaditeľ SND. Všetky tieto skutočnosti znamenajú podľa neho v konečnom súčte stratu.

„Možnože sa SND vybralo príliš cestou rozširovania aktivít a spoliehania sa na to, že ministerstvo kultúry všetko zafinancuje. Treba sa prikrývať len takou perinou, na akú máme, možnože niekde ubrať a sústrediť sa na základnú činnosť, ktorú od SND očakávame,“ povedal v rozhovore pre Pravdu minister kultúry Marek Maďarič.

Prvá slovenská divadelná scéna však nemieni zľavovať zo svojich umeleckých ambícií. Predstavu, že by divadlo mohlo zapadnúť do stojatých vôd rutiny, si vedenie nepripúšťa. Musí však hľadať kompromis medzi tvorivou ctižiadosťou a finančnými možnosťami.

„Zázraky sa nedajú robiť na počkanie. V dialógu s ministerstvom kultúry si to budeme musieť presnejšie naformulovať. Nemožno očakávať, že stratu ministerstvo kultúry vyrovná. Schodok budeme musieť vykryť z vlastných kapacít a zdrojov. Znížili sme preto počet premiér, resp. nahradili sme ich finančne menej náročnými projektmi,“ dodal Marián Chudovský.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #hospodársky výsledok