Ako sa smútok premenil na radosť alebo Očista

"Môj nárek premenil si v tanec, rozviazal si mi smútočné rúcho a opásal ma radosťou." Citátom z knihy žalmov pozýva banskobystrické Divadlo Štúdio tanca na piatkovú premiéru inscenácie Očista.

22.04.2016 09:00
Očista v Divadle Štúdio tanca. Foto:
Očista v Divadle Štúdio tanca.
debata (1)

„Ľudské rozhodnutia, vonkajšie a vnútorné vplyvy a činy determinujú náš spôsob života, myslenia, cítenia. Zanechávajú hlboký odtlačok v ľudskom srdci a duši a základné rozhodnutie byť dobrým sa prekrýva. Človek sa teda čistí – z vykonaných i nevykonaných činov, z prachu a špiny, ktorá sa usádza v jeho vnútri a prilipne na jeho vonkajšku, pokiaľ je pridlho vystavovaný pohane,“ uviedla choreografka Zuzana Ďuricová Hájková.

Predstavením, ktoré je umeleckou reflexiou vzbury proti svojvôli mocných, reaguje na aktuálne spoločenské témy. Uplynulo totiž len pár mesiacov od okamihu, keď divadlo, ktorého je aj riaditeľkou, kvôli chýbajúcemu podpisu župana na zmluve prišlo o dotácie z ministerstva kultúry a napriek starostlivej príprave muselo zrušiť 11. ročník medzinárodného festivalu Dni tanca pre vás.

Odpustenie… Pokánie… Očista… Radosť… Časti choreografie napovedajú, že život – aj divadlo – ide ďalej a trauma sa pretavila do umeleckej výpovede.

„Skladba More si ma našla. Uchopenie Debussyho hudby pre mňa symbolizuje očistu v mori – obmývanie slanými vlnami – príjemné i nebezpečné, život rodiace i berúce. A teda formu akejsi očisty,“ pokračovala choreografka. Dielo slávneho francúzskeho impresionistického skladateľa bolo východiskom, pracovala aj s hudbou Mateja Háasza. „Symbolizuje očistu vnútornú. Prináša intímne prostredie ľudského príbytku, v ktorom okrem predvádzania akejkoľvek formy vlastnej fyzickej hygieny môže a mal by jeho obyvateľ pristúpiť aj k očiste svojho vnútra,“ dodala Zuzana Ďuricová Hájková. Pod premiérové predstavenie Očista sa podpísal aj scénograf Marek Gašpar Šafárik a svetelný dizajnér Ján Čief.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tanec #Divadlo štúdio tanca #očista