Divadelná lekcia pre kňaza ako lekcia angličtiny

Mladý homosexuál umierajúci na AIDS nájde útočisko na fare u hlučného rímskokatolíckeho kňaza, ktorý pomáha aj tým, ktorí o to nežiadajú.

29.04.2016 09:00
33 divadlo brothers 3x Foto:
Hru Brothers of Thunder uvádza viedenské Open House Theatre.
debata

Tak znie základná dejová linka divadelnej hry Brothers of Thunder (Bratstvo hromu) škótskej dramatičky Ann Marie Di Mambro. Aktuálne ju uviedlo najznámejšie profesionálne viedenské divadlo hrajúce v anglickom jazyku – Open House Theatre.

Komornej inscenácii, v ktorej obmedzený počet divákov sedí na javisku spolu s hercami, dominujú subtílne budované herecké výkony Toma Middlera ako umierajúceho mladíka Johna a Owena Lindseya ako agilného farára Jamesa. Vzájomné neporozumenie postupne prechádza do krehkého priateľstva, ktoré je však v závere inscenácie opäť vystavené vážnej, nie však celkom očakávanej skúške. Jej katalyzátorom sa stáva tretia postava príbehu, ktorá vstúpi do deja až v druhom dejstve – španielsky mladík Simon (Ben Marecek), ktorý počas krátkej romance na morskom pobreží nakazil Johna vírusom HIV. Práve jeho príchod postaví kňaza Jamesa pred vážnu skúšku charakteru, keď bude musieť konfrontovať tú temnejšiu stránku svojej osobnosti. Režisér Robert G. Neumayr buduje napätie medzi postavami prácou s tichom, ako aj s hudobným strihom. Práve hudobné predely v podobe cover verzií známych piesní dokresľujú melancholické citové rozpoloženie postáv.

Zvláštnosťou divadelnej hry Brothers of Thunder je skutočnosť, že nie je napísaná podľa obvyklých dramatických šablón, a preto mnohými zo svojich dejových zvratov prekvapí. Kým na konci prvého dejstva môže väčšina divákov nadobudnúť pocit, že hra sa práve skončila, na konci druhého a posledného dejstva sa zase mnohým z nich bude žiadať, aby ešte pokračovala. Otvorené konce divadelných hier síce nebývajú ničím prekvapivým, ale spochybnenie úlohy kňaza, ako ho vidíme v tejto hre, rozhodne nie je niečím očakávaným. Záverečná pointa zároveň obráti celkové nazeranie divákov na to, kto bol v skutočnosti hlavnou postavou príbehu a prečo. Pozvoľný tok zrozumiteľne inscenovaného textu tvorí dobrý základ aj pre divákov, pre ktorých nie je angličtina materským jazykom. Návšteva divadla sa tak môže popri umeleckom zážitku stať aj lekciou angličtiny.

Hodnotenie Pravdy

  • 4 hviezdičky z 5
  • Ann Marie di Mambro: Brothers of Thunder / réžia: Robert G. Neumayr / produkcia: Alan Burgon / Kostýmy: Jennifer Kobb / hrajú: Tom Middler, Owen Lindsey, Ben Marecek / premiéra: 31. marca 2016 v Open House Theatre, Viedeň

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brothers of Thunder #Open House Theatre